Nickerie.Net, woensdag 30 mei 2007


Suriname onder invloed van La Niña

Ruim 90 mm neerslag over Paramaribo

Paramaribo - Buiten alle verwachtingen zijn grote delen van Paramaribo en omgeving gisteren voor de zoveelste keer binnen twee weken enorm blank gelopen. Door het hoge water moesten automobilisten stapvoets rijden en buschauffeurs kozen andere routes door de ontstane drukte. Het winkelcentrum lag op de lange files en voetgangers na vrij stil. De omstandigheden op straat lieten voetgangers ook niet veel keus: òf blootsvoets òf met schoen en al in het water. Velen kozen voor het eerste. Buurten waar erven en huizen normaliter nooit onderliepen, gingen eraan. “89.4 mm neerslag”, rapporteerde de post Zorg & Hoop van de Meteorologische Dienst Suriname gisteren.

Radjkoemar Nanda, de dienstdoende meteoroloog op Zanderij gisteren, wijst de Ware Tijd erop dat Suriname dit jaar onder de invloed is van het klimaatsverschijnsel La Niña. Hierdoor zal het land gemiddeld veel meer neerslag krijgen dan daarvóór. “We zitten in de regentijd en er is een storing. De regens zijn ook opvallend, want de grond is al verzadigd waardoor het water niet makkelijk doorstroomt. En omdat de rioleringen niet open zijn, gaat dit ook niet snel”, zegt Nanda.

Eerder op de dag waarschuwde de Meteorologische Dienst voor matige tot plaatselijk zware buien. Daarbij waren onweer en toename in windkracht niet uitgesloten tijdens de buien.

La Niña (’het kleine meisje’) is de benaming voor kouder zeewater bij de evenaar. Een La Niña is de tegenhanger van een El Niño (het kerstjongetje’) waarvan gesproken wordt als het water bij de evenaar warmer is dan normaal. Bij een La Niña wordt het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust weggedreven en een koude stroom komt hiervoor in de plaats. Het warme oppervlaktewater verschuift naar Australië, verder dan in een 'normaal' jaar, waardoor er meer regen valt in Azië en Amerika.

Alhoewel de gevolgen van een La Niña veel geringer dan van El Niño, krijgt het Caribische gebied tijdens een La Niña-jaar in het algemeen meer tropische orkanen te verwerken dan tijdens een El Niño. Op grote hoogte waait het hier dan minder en kunnen de wolkencomplexen waaruit orkanen ontstaan, torenhoog uitgroeien.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,29-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics