Nickerie.Net, dinsdag 05 juni 2007


Guyanezen bij verijdelde bomaanslag JFK-vliegveld

WASHINGTON/GEORGETOWN - Twee Guyanezen en een Trinidadiaan zijn zaterdag gearresteerd, omdat ze een bomaanslag beraamden op de JFK-luchthaven in New York. De mannen, onder wie een vroegere parlementslid van het Guyanese parlement, zouden banden hebben met de militante moslimorganisatie Jamaat al Muslimeen, die in 1990 een mislukte coup pleegde op Trinidad. Naar een vierde verdachte, ook een Guyanees, wordt nog gezocht.

De groepering was van plan een aanslag te plegen op gebouwen op de luchthaven, olie-opslagplaatsen en pijpleidingen. Was de aanslag gelukt, dan zou de de verwoesting en verlies aan mensenlevens volgens deskundigen niet te overzien zijn. De JFK-luchthaven is een van de drukste van de VS terwijl de pijpleidingen dwars door dichtbevolkte buurten zoals Queens loopt. Naar verluidt werden de activiteiten van de verdachten al zeker 18 maanden gevolgd door de veiligheidsautoriteiten van Trinidad en Tobago en de VS. De autoriteiten kwamen het complot op het spoor, toen de betrokkenen een achteraf gebleken under-cover FBI-agent benaderden om mee te doen.

In New York werd de tot Amerikaan genaturaliseerde Guyanees Russell Defreitas, opgepakt die de luchthaven als zijn broekzak kende. Hij heeft jaren als contractor de vrachtafhandeling verricht voor een kleine vliegmaatschappij. In Trinidad werden de Guyanese ex-parlementariŽr Abdul Kadir en Kareem Ibrahim, een Trinidadiaan aangehouden.

Port of Spain wilde naar verluidt niet langer wachten en ging over tot de arrestaties omdat de plannen van de groepering in een stroomversnelling waren geraakt. Volgens de autoriteiten wordt de vierde verdachte, Abdul Nur, een Guyanees, nog gezocht. Hij zou naar verluidt de afgelopen dagen via Venezuela naar Iran zijn vertrokken om een conferentie bij te wonen.

In Guyana is verrast en geschokt gereageerd op de vermeende betrokkenheid van landgenoten bij de verijdelde aanslag. Abdul Kadir was van 1994 tot 1996 burgemeester van het bauxietstadje Linden en tot vorig jaar lid van het parlement voor oppositiepartij PNC-Reform. Zowel zijn vrouw als zijn vader heeft ontkend dat hij banden met terroristen zou onderhouden of terroristische ideeŽn erop na houden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,31-05-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics