Nickerie.Net, donderdag 07 juni 2007


'Totaal rookvrije horeca in Nederland vanaf juli 2008'

DEN HAAG - Vanaf volgend jaar juli moeten alle horecagelegenheden rookvrij zijn. Minister Ab Klink van Volksgezondheid schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. 'Totaal rookvrije horeca in juli 2008' Behoort het beeld van rokende cafébezoekers binnenkort tot het verleden? Dat berichtte RTL Nieuws woensdag. Een woordvoerster van minister Klink wilde alleen kwijt dat „het onderwerp vrijdag in de ministerraad wordt besproken”. De bewindsman zet „heel veel vraagtekens bij de uitkomst daarvan, ook wat mijzelf betreft”, zei hij woensdag in een schorsing van een spoeddebat in de Kamer over orgaandonatie.

Naast cafés, restaurants zouden in één klap ook sportkantines en coffeeshops aan een rookverbod moeten geloven. Wel mogen er aparte rookruimtes worden ingericht, maar daar wordt niet bediend. Het bedienend personeel moet maximaal worden beschermd.

Klink heeft van meet af aan gezegd zo snel mogelijk een rookvrije horeca te willen. De koepelorganisatie Horeca Nederland deed daarop een voorstel om volgend jaar hotels en restaurants rookvrij te maken en in 2011 de cafés en discotheken. Volgens een woordvoerder van de koepel zijn de cafés en discotheken „nog niet klaar” voor een verbod. Hij wacht de besluitvorming in de ministerraad vrijdag af.

De sector vreest een enorm omzetverlies. De minister heeft dat volgens RTL laten uitzoeken en hij voorspelt geen sterke omzetdaling. De CDA-bewindsman wil geen uitzondering maken omdat dat de handhaving moeilijker zou maken, en het zou bovendien 'onduidelijk' zijn voor het publiek.

Een rookverbod in coffeeshops lag half maart onder vuur van een Kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD en GroenLinks. „Mensen gaan naar coffeeshops om te roken, ofwel om te blowen. De bedoeling is juist om daarmee de overlast te beperken”, zei PvdA'ster Lea Bouwmeester.

GroenLinks vreesde voor een illegaal circuit als de wiet niet meer ter plekke kan worden opgerookt. Maar dat lijkt misschien te worden ondervangen met een aparte rookruimte.

De antirookorganisatie Clean Air Nederland is blij met het „duidelijke besluit”. Maar aparte rookruimtes vind de organisatie geen werkbaar alternatief omdat ook daar werknemers komen, bij voorbeeld om schoon te maken.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

,06-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics