Nickerie.Net, vrijdag 08 juni 2007


Isolatie Coronie en Nickerie door zware regenval steeds dichterbij

Rosita Leeflang en Daniëlla Tauwnaar, 08/06/2007

Paramaribo - Een dosis geduld en flink wat rijervaring wordt steeds meer vereiste om Coronie en Nickerie te bereiken. Beide districten dreigen bij het uitblijven van herstelwerkzaamheden aan de Oost-Westverbinding niet meer aantrekkelijk te worden voor het handels- en personenverkeer, tenzij daar grote geldsbedragen voor worden neergeteld. Afgelopen woensdag was er tussen kilometer 100 en 123 nabij Coppename, omgeving Ingikondre, meer water dan asfalt op de weg te zien. Het zwarte zwampwater zoekt over die gedeelten een weg naar de lagere gebieden richting zee. Gaten, in de niet zo lang geleden gereconditioneerde weg, zijn alleen merkbaar door de beweging van het water te volgen. Personenauto’s gaan stapvoets over de weg. Zwaar beladen vrachtwagens houden geen rekening met de gaten en medeweggebruikers.

Kilometerslang is het stapvoets rijden over de Oost-Westverbinding nabij Ingikondre. Het overtollige water zoekt zijn weg naar lager gelegen gebieden over de weg in plaats van door de kanalen. Kilometerslang is het stapvoets rijden over de Oost-Westverbinding nabij Ingikondre. Het overtollige water zoekt zijn weg naar lager gelegen gebieden over de weg in plaats van door de kanalen.

Gisteren uitten verschillende volksvertegenwoordigers hun bezorgdheid over de wegoverstroming in Coronie. Veel werd gezegd over de ‘afgekalfde’ conditie van een deel van de Oost-Westverbinding en een dreigende dambreuk. Weinig over de getroffen gemeenschap, van wie nog velen met stilstaand water te kampen hebben.

 Assembleelid Carmelita Ferreira (NF/NPS) zei dat het asfalt op bepaalde delen “is weggespoeld”, terwijl de weg nog maar enkele jaren geleden is geasfalteerd. Ze voegde eraan toe dat ook de wegstrekking te Saramacca “precair” en “erg gevaarlijk” is. Ferreira: “Het wordt voor ons van het westen erg moeilijk om steeds de tocht te maken naar Paramaribo.”

De DNA-leden Remy Tarnadi (NDP) en Frankel Brewster (NF/NPS) van Coronie brachten het probleem eveneens summier onder de aandacht van de regering. Tarnadi waarschuwde dat de waterkerende dam door de abnormaal hoge waterstand in de zwampen onder zeer grote druk is komen te staan. Brewster hield het op een kort betoog over een “zeer gevaarlijke wegsituatie”.

Kries Matai (NF/VHP) haalde aan dat een deel van de Oost-Westverbinding nog steeds onder water is en dat de weg op bepaalde delen wegspoelt. Van de regering wil Matai weten wat al is gedaan en wat nog moet worden gedaan om de wateroverlast in Coronie te verhelpen.

Afgelopen week luidde de Coöperatie van Coroniaanse Boeren,CCB, andermaal de alarmbel om ‘Gods water niet over Gods akker te laten vloeien’. In een brief aan de vicepresident deelde de organisatie mee dat het zwampwater op enkele plaatsen reeds over de dam stroomt en die ter plaatse verder verzwakt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,08-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics