Nickerie.Net, maandag 11 juni 2007


Franky Moesnadi: ‘Wij lijden elke dag schade op de PN –route’ 

Geplaatst: 11/06/2007

Nickerie -  Vrachtwagenchauffeur Franky Moesnadi die al 25 jaren op de PN- route zijn brood verdient, is niet te spreken over wat hij en vele andere weggebruikers nu meemaken op de wel bekende Nickerie- Paramaribo route. Moesnadi die net als andere vrachtwagenchauffeurs, dagelijks heel vroeg op de weg is, deelde DBS mede dat zij haast elke dag schade lijden vanwege de deplorabele staat waarin de Oost-westverbinding verkeert.Als het niet de veerbladen zijn, dan is het een van de banden of een ander vitaal deel van het voertuig dat stuk gaat, zei Moesnadi op geïrriteerde toon. Dit brengt alleen stagnaties met zich mee om op tijd hun bestemmingen te bereiken.

Moesnadi zei verder dat de rit van Paramaribo-Nickerie vv nu veel langer duurt. Het is volgens zijn collega Jan Mohab Ali geen malligheid om je zwaar beladen truck steeds te balanceren in de diepe kuilen met vlijmscherpe randen die voorkomen op de weg richting Saramacca. “Je moet steeds je hart vasthouden dat er niks gebeurt. Een kapot onderdeel jaagt je al gauw op hoge kosten. Elke dag dat wij niet kunnen rijden is verlies van tijd en geld, dat nergens te innen valt.

 De situatie te Saramacca wordt met de dag erger.” De vrachtwagenchauffeurs hebben gelijk alarm geslagen dat het weggedeelte in de buurt van Coronie niet bespaard zal blijven. Nu al zie je hier en daar wat gaatjes. Tussen kilometers 113 – 125 richting Coppenamebrug ligt voor een deel nog onder water. ‘Het water heeft op sommige plekken reeds de fundering van de straat weggewassen. De zwamp zit nog steeds vol water. Automobilisten moeten nog steeds stapvoets rijden op bepaalde locaties waar het zwampwater geen zicht op de weg biedt.’


Wegsituatie Westen heel precair
Geplaatst: 11/06/2007

Paramaribo -  De minister van Natuurlijke Hulpbronnen heeft, mede op verzoek van het parlement, de schelpafgravingen in Coronie stop laten zetten. Hiermede zijn ook de werkzaamheden van verschillende aannemers in gevaar gekomen. Een NF- parlementariër heeft het parlement te kennen gegeven dat de wegsituatie van Nickerie deplorabel is en dat deze wegen dringend bezand moeten worden. Niet alleen Nickerie heeft met deze situatie te kampen, ook de andere districten zitten in hetzelfde schuitje. “Ook in Paramaribo heb ik last van de slechte infrastructuur, van de zandwegen met name.”

 Zij hoopt dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen notitie hiervan neemt. Maar wat nu gemerkt wordt, is dat in Coronie en het Coppenamegebied, waar het water dag en nacht overlast bezorgd, grote delen van de asfaltlaag zijn weggespoeld. De situatie van de weg in het westelijke district is er zo erg aan toe dat het hen heel moeilijk wordt om elke week de tocht naar Paramaribo te maken. In haar relaas beschrijft zij de wegen van het Coppenamegebied en Saramacca als levensgevaarlijk. Zij zegt wel te begrijpen dat het weer debet is geweest aan deze algemene situatie, maar de situatie in het westen van het land is heel erg precair.


Wagen omgekanteld door ontwijken krater
Geplaatst: 11/06/2007

Saramacca -  Zaterdagavond omstreeks half acht is een wagen van het merk Delica omgekanteld door het ontwijken van een krater. Dit vond plaats aan de Coppenameweg, kilometer 64, in het district Saramacca. Een echtpaar woonachtig te Boskamp keerde uit Paramaribo huiswaarts. Bij het maken van een manoeuvre om de diepe krater in het midden van de weg te ontwijken, verloor de chauffeur de controle over het stuur.

 Dit had als gevolg dat de wagen een ommezwaai maakte en op zijn zij terecht kwam. Zowel de bestuurder als diens echtgenote zijn door districtsbewoners die kwamen aangehold, uit de wagen getrokken. Per ambulance zijn zij naar de Spoed Eisende Hulp vervoerd. Gelukkig verkeren zij buiten levensgevaar. De chauffeur was wel in het bezit van een geldig rijbewijs. De wagen heeft ernstige schade opgelopen. Districtsbewoners klagen al maanden over de slechte wegsituatie. Deze weg zit namelijk letterlijk vol diepe kraters.

Asha Bhagwat


Gum Air start lijndienst Paramaribo- Nickerie
Geplaatst: 11/06/2007

Paramaribo/Nickerie -  De vliegmaatschappij Gum Air die al een tijdje bezig is geweest om te bekijken in hoeverre de doodgebloede lijndienst tussen Paramaribo en Nickerie vv hervat kon worden, begint woensdag met een lijndienst. De directe aanleiding voor Gum Air is geweest de slechte situatie waarin de Oost-West verbinding verkeert die voor vele stagnaties en andere ontberingen zorgt. Gum Air’s financieel directeur Harold Tonch hoopt met de start van deze lijndienst behoorlijk in de behoefte te zullen voorzien. Er zal zowel vracht- als personenvervoer plaatsvinden.

Van de leiding van het Nickerie Airport heeft Gum Air alle ondersteuning en medewerking ontvangen. Gelet op de ontwikkelingen in West-Suriname, zal deze lijndienst zeker meer gestalte krijgen in de naaste toekomst. Ook cito patiëntenvervoer vanuit Nickerie zal veel sneller plaatsvinden. Tonch gaf de garantie dat naar gelang het passagiers- en of vrachtaanbod zal stijgen, zij meerdere vliegtuigen zullen inzetten. Deze oude lijndienst werd onderhouden door de SLM. Voor personen die geen lange uren meer op de weg willen meemaken, is deze lijndienst zeker een oplossing om Paramaribo/Nickerie vv sneller te bereiken. Een retourtje kost SRD 280.De vluchtdagen zijn vooralsnog gesteld op maandagmorgen, woensdagmorgen en - middag en op de vrijdagmiddag.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,11-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics