Nickerie.Net, woensdag 13 juni 2007


TNO bepaalt bauxietreserves Bakhuysgebied

Eric Mahabier, 13/06/2007

Paramaribo - Een delegatie van de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) reist volgende week naar Paramaribo af voor bauxietdata-analyse. Vanwege administratieve en juridische voorbereidingen kon aan TNO niet eerder toestemming voor deze analyse worden gegeven, zegt directeur Rita Vaseur-Madhoeban van het Bauxiet Instituut Suriname (BIS).

TNO krijgt enkele belangrijke data in handen op basis waarvan het moet aangeven wat de bauxietreserve in het Bakhuysgebied is. Volgens Vaseur-Madhoeban zal het resultaat van deze analyse worden vergeleken met de data die de bauxietmaatschappijen Suralco en BHP Billiton over de reserves aan de regering hebben gegeven. De data-analyse van TNO zal twee weken in beslag nemen en de staat betaalt hiervoor 25.000 euro.

Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) hoopt dat tegen december 2007 een conceptovereenkomst tussen de Staat en de bauxietmaatschappijen aan het parlement kan worden gepresenteerd. De Nationale Assemblée moet deze overeenkomst eerst bij wet bekrachtigen alvorens daar uitvoering aan kan worden gegeven.

De afgelopen drieënhalf jaar heeft een overheidscommissie besprekingen gevoerd met de twee bauxietmaatschappijen. Deze besprekingen resulteerden in het ondertekenen van twee intentieverklaringen waarin onder andere kenbaar wordt gemaakt dat in onderhandeling getreden wordt over bauxietontginning in West-Suriname en exploratie van het gebied. Vorige maand zijn twee teams geïnstalleerd die moeten werken aan een conceptovereenkomst.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics