Nickerie.Net, donderdag 14 juni 2007


Prof. Jaspaert: Suriname zit met een lastig taalprobleem

Sarah Hoste, 13/06/2007

Paramaribo - Koen Jaspaert, Belgische professor in de Germaanse Filologie, gaf maandagavond een lezing in Theater Unique over meertaligheid en Nederlands als tweede taal. “Surinamers kunnen heel goed vreemde talen leren, toch kennen vreemde talen geen groot succes in het onderwijs”, aldus Jaspaert.

Professor Koen Jaspaert tijderns zijn voordracht in Theater Unique getiteld meertaligheidProfessor Koen Jaspaert tijderns zijn voordracht in Theater Unique getiteld meertaligheid

Het was niet de eerste keer in Suriname voor Jaspaert. Hij bezocht eerder Suriname, als algemeen secretaris van de Taalunie, omtrent de toetreding van Suriname tot de Nederlandse Taalunie. Nu is hij hier in het kader van Kansverbetering Leerlingen Basisonderwijs Binnenland Suriname.

Directeur Adiel Kallan van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling was ook aanwezig op de avond. Hij vroeg zich na de lezing af of het Surinaamse onderwijs soms te hoge standaarden zet voor zijn leerlingen. “Moeten we de normeringen lager maken?” stelde Kallan de vraag. “Op sommige punten moet je de lat hoger leggen, en op sommige punten moet je minder streng zijn.

Suriname zit met een lastig probleem, en we kunnen spijtig genoeg in andere samenlevingen geen oplossingen gaan zoeken”, antwoordde Jaspaert. Met het lastige probleem doelt hij op de vele moedertalen die Suriname rijk is, 24 in totaal, en het Nederlands dat moeilijk wordt aangeleerd in de scholen. “Nemen we de kinderen uit het binnenland als voorbeeld; thuis spreken ze Saramaccaans, op school moeten ze kennis opdoen in het Nederlands, en op straat leren ze Sranan”, legt Jaspaert uit. “Mensen hebben taalvariëteit nodig, maar als je meer wil van de ene taal, moet de andere wel inboeten.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

14-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics