Nickerie.Net, donderdag 14 juni 2007


Weg vrij voor proces tegen Bouterse - Uur u nadert voor Bouterse

PARAMARIBO - Voor velen in het buitenland is de naam Dési Bouterse synoniem met alles wat negatief is of was aan Suriname: drugs, militair bewind en mensenrechtenschendingen. Bouterse overleefde tot dusver in eigen land alle stormen. Hij is nog altijd een vrij man en zelfs voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), de grootste politieke groepering in het Surinaamse parlement.

Bouterse is vooral omstreden door de moord in december 1982 op vijftien tegenstanders van zijn militair bewind. Justitie in Suriname liet de Decembermoorden jarenlang ongemoeid. Vijfentwintig jaar na de tragedie lijkt het net zich echter toch rond Bouterse te sluiten. Het Hof van Justitie in Suriname heeft alle bezwaarschriften van de verdachten tegen hun verdenking van de moorden afgewezen. Bouterse is hoofdverdachte in de zaak.

'Bouta' of 'Baas' werd op 13 oktober 1945 geboren in het Surinaamse Domburg. In 1968 reisde hij zijn toenmalige vriendin achterna en kwam in Rotterdam terecht. Na een korte dienstbetrekking bij Lips in Dordrecht koos hij voor een militaire opleiding tot onderofficier en ook sportinstructeur, die hem in onder meer Weert, Den Bosch, Havelterberg, Steenwijk en de militaire basis in het Duitse Seedorf bracht. Een maand voor de onafhankelijkheid van Suriname in december 1975 keerde Bouterse terug na Paramaribo.

Bouterse ergerde zich na zijn terugkeer groen en geel aan het in zijn ogen chaotische landsbestuur en de slechte staat van de Surinaamse krijgsmacht. Met vijftien anderen sergeanten pleegde hij op 25 februari 1980, kort voor de verkiezingen, een staatsgreep die in eerste instantie in Suriname - en in Nederland - niet tot grote afkeuring leidde.

Slachtoffers decembermoordenSlachtoffers decembermoorden

Toch groeide de aversie tegen het steeds knellender militair bestuur rap en op 8 december 1982 schreef de jonge natie de zwartste bladzijde uit de nationale geschiedenis. In Fort Zeelandia in Paramaribo werden vijftien vermeende tegenstanders gemarteld en vermoord. De dood van de vooraanstaande Surinamers was volgens Bouterse en de zijnen het gevolg van plannen voor een tegencoup en de slachtoffers zouden op de vlucht zijn doodgeschoten. Bouterse heeft de „politieke verantwoordelijkheid” voor de moorden erkend, maar hij blijft volhouden nooit zelf te hebben geschoten.

Na de formele terugkeer van een burgerbewind in 1987 behield Bouterse zowel politieke als zakelijke macht. Hij ontvouwde lucratieve praktijken in de cokehandel. In Nederland werd hij in 2000 bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld.

Ook zijn zoon Dino raakte in opspraak door duistere zaakjes. Een rechtbank in Paramaribo veroordeelde de zoon van de oud-legerleider in 2005 tot acht jaar cel voor het coördineren van drugshandel en wapensmokkel.

Ondanks zijn omstreden activiteiten lopen veel Surinamers weg met Dési Bouterse. Zijn Nationale Democratische Partij (NDP) kreeg in de verkiezingen van 2005 vijftien zetels in het parlement en werd daardoor de grootste partij in de Surinaamse volksvertegenwoordiging.

Bouterse zit sinds 2000 voor de NDP in het parlement. Hij zoekt daarin geregeld de confrontatie met de regering van president Ronald Venetiaan en schrikt er ook niet voor terug om de door hem veronderstelde bemoeizucht van Nederland met Suriname aan de kaak te stellen. Bij de viering van dertig jaar onafhankelijkheid van Suriname in november 2005 zorgde hij voor grote opschudding door tijdens een toespraak van premier Jan Peter Balkenende de vergaderzaal van het Surinaamse parlement te verlaten.

In maart dit jaar maakte de voormalige legerleider voor het eerst in het openbaar excuses voor de Decembermoorden. „Het was on-Surinaams, het mag nooit meer gebeuren dat Surinamers op die manier hun leven verliezen. Ik bied alle nabestaanden mijn verontschuldigingen aan”, aldus Bouterse op een bijeenkomst voor jongeren. Nabestaanden van slachtoffers van de moorden noemden de spijtbetuiging misplaatst en stelden dat het recht zijn beloop moet hebben.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

14-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics