Nickerie.Net, maandag 18 juni 2007


Suriname zesde opkomende internationale toeristenmarkt

Vernon Texel, 16/06/2007

Paramaribo - Suriname is de zesde opkomende toeristenmarkt in de wereld, meldt VirtualTourist, de grootste online reisonderzoeksorganisatie. “Elke reiziger wil bestemmingen aandoen voordat die in beeld komen bij een grote massa toeristen”, zegt Giampiero Ambrosi, general manager van VirtualTourist. Wat dat betreft is Suriname nog relatief onbekend als toeristenmarkt. Recentelijk is het land meer in de wereld opgevallen met de ontdekking van 24 nieuwe diersoorten, wat het ecotoeristisch imago dat wordt opgebouwd meer kracht bijzet.

Volgens Giampiero bieden plekken als Suriname iets spectaculairs waardoor het gerust “the next best thing” kan worden genoemd. VirtualTourist stelt jaarlijks een lijst samen van opkomende toeristenmarkten in de wereld en afzonderlijk in de Verenigde Staten van Amerika, die aanmerkelijk in belangstelling zijn gestegen.

Het online-onderzoek is verricht onder de vijf miljoen maandelijkse gebruikers van de internetsite. De Internationale lijst wordt aangevoerd door Gdansk in Polen, gevolgd door Kananaskis Country in Alberta Canada, Nesebar in Bulgarije, San Ignacio in Belize, Antananarivo in Madagascar, Paramaribo in Suriname, Xining in China, Broom in Australië, Harz Mountains in Duitsland en Tofo Beach in Mozambique.

Toerisme zit wereldwijd in een groeiperiode: jaarlijks zijn er nu 842 miljoen toeristen en in 2010 zal dat tot één miljard zijn gestegen. Tegen 2020 zou het verdubbeld zijn tot 1,6 miljard. Mede door deze cijfers noemt VN secretaris-generaal Ban Ki Moon toerisme een speerpunt voor ontwikkelingslanden voor participatie in de wereldeconomie. “Toerisme is de hoeksteen voor wereldvrede, duurzame ontwikkeling en om elkaars culturen te begrijpen”, typeerde de VN-topman de branche bij zijn recent bezoek aan de Wereld Toerisme Organisatie in Spanje. Via duurzaam toerisme kan volgens Ban aan gerichte armoedebestrijding worden gedaan.

Suriname verdient op jaarbasis meer dan 120 miljoen US dollar uit de toerismesector. Bezochten in 2000 nog iets meer dan 100.000 mensen het land, eind 2006 is dit aantal gestegen naar meer dan 150.000 personen. Onderzoek heeft aangetoond dat de sector op korte termijn de meeste potentie heeft om meerdere economische sectoren functioneel en integraal met elkaar te verbinden.

Prognoses wijzen uit dat de sector in 2010 ongeveer 554 miljoen euro kan gaan bijdragen aan het Bruto Binnenlands Product, en werkgelegenheid zal scheppen voor meer dan 11.000 personen. Om deze prognose in praktijk te brengen moet wel hard gewerkt worden aan de bewustwording bij de burger van deze sector, vernieuwde regelgeving, accommodatie en infrastructuur en makkelijkere toegankelijkheid tot Suriname.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics