Nickerie.Net, maandag 18 juni 2007


Stap dichterbij ‘drugsvrije’ vluchten vanuit Suriname

Daniëlla Tauwnaar, 16/06/2007

Paramaribo - Suriname nadert het punt van drugsvrije en veilige internationale vluchten. Het JAP-team, de multidisciplinaire unit van de Luchtvaartdienst, de douane, de militaire politie en eenheden van het Korps Politie Suriname, zijn de afgelopen twee weken intensief getraind in professionele ‘Aircraft Search’. Het grondig en strategisch doorzoeken van een vliegtoestel is hen bijgebracht door instructeurs van de Koninklijke Marechaussee en de Douane van Schiphol. Het is de bedoeling vliegtuigen ‘veilig en schoon’ te laten vertrekken en landen.

Minister Chandrikapersad Santokhi reikt een certificaat uit aan R. Wan Soe Moi, lid van het JAP-team. De twee weken durende training 'Aircraft searching' is gisteren afgesloten.Minister Chandrikapersad Santokhi reikt een certificaat uit aan R. Wan Soe Moi, lid van het JAP-team. De twee weken durende training 'Aircraft searching' is gisteren afgesloten.

Het JAP-team heeft het behalve op drugsverdachten ook gemunt op wapendragers en passagiers met vervalste documenten. “Het werk gaat nu beginnen. Nu zijn de microscopen op jullie gericht”, sprak Justitieminister Chandrikapersad Santokhi de leden van het JAP-team gisteren toe bij de afsluiting van de training. De bewindsman sprak ook vol lof over de recentelijke ‘drugsvrije’ landing van een toestel op Schiphol en het strategisch partnerschap met landen die in de drugsketen zitten. Santokhi noemde het belang van de nationale en internationale ketenbenadering. Hij benadrukte eveneens de “andere strategie” in het drugsbeleid van het ministerie, waarin het terugdringen van de invoer, uitvoer, en handel en gebruik van drugs centraal staan. “Mensen gaan schreeuwen, want ze gaan de pijn voelen. Mensen gaan bedreigen, maar we gaan door”, zei Santokhi strijdbaar.

In samenwerking met de Franse regering komen binnenkort ook speurhonden op de luchthaven, terwijl met Antilliaanse en Nederlandse partners de mogelijkheid om modern instrumentarium binnen te halen, wordt bekeken. De minister ontzenuwt de geruchten dat de honderdprocent-controle van Schiphol naar Suriname wordt verplaatst. Hij geeft wel aan dat de controle op de JAP-luchthaven streng zal zijn, maar verzekert dat rekening zal worden gehouden met “gevoelsaspecten van het reizende publiek en critici”: “De controle zal op een maatschappelijk verantwoorde wijze en met inachtneming van de persoonlijke integriteit plaatsvinden.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

18-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics