Nickerie.Net, maandag 25 juni 2007


Start historische CARICOM / VS-top 'Niet gekomen zonder hoop'

Ivan Cairo, 20/06/2007

WASHINGTON DC - "We zijn niet gekomen als een volk zonder hoop. Toch dringen wij erop aan, ons tegemoet te treden in ons streven naar grotere ontwikkeling en vooruitgang." Dat is de boodschap die CARICOM-leider Owen Arthur (Barbados) gisteren heeft gegeven bij de opening van de historische Conference on the Caribbean in een afgeladen Lewis T. Preston auditorium in het gebouw van de Wereldbank in Washington DC.

De conferentie duurt tot 21 juni. Arthur, die het integratieproces in de CARICOM coördineert, wees de Amerikaanse regering er op, dat de nieuwe handelsverdragen die de VS sluit met andere landen zoals in Midden-Amerika, zeer nadelig zijn voor CARICOM-landen, omdat de concurrentiepositie van de regio daarmee wordt geschaad.

Met de globaliserende wereldeconomie die zich al lang heeft aangediend en toekomstige internationale ontwikkelingen ziet de CARICOM zich gevangen tussen twee werelden. "Eén die stervende is en één die nog geboren moet worden", zei Arthur. Hij voerde verder aan dat het regionale blok niet met lege handen of als bedelaar naar Washington DC is gekomen. De lidlanden hebben zelf 120 miljoen US dollar opgebracht om te steken in het pas opgezette Regionaal Ontwikkelingsfonds, RDF. China en de Europese Unie hebben toegezegd additionele middelen te storten in het fonds. Nu nog de VS. De CARICOM-leider stelde verder, dat de regio als doel heeft gesteld in 2020 een ontwikkelde regio te zijn. Dit streven vindt onvoldoende steun bij de rijke landen, omdat de CARICOM-landen worden getypeerd als high-income developing nations, die weinig steun van buitenaf nodig hebben en het in feite op eigen kracht moeten zien te rooien. Voor Barbados heeft de regering onder meer als target dat in 2020 in elk huishouden minstens één gezinslid een academische graad moet hebben.

Ofschoon de regio talrijke kansen heeft om vooruit te komen zijn er vele uitdagingen. Zo is er het vraagstuk van klimaatsverandering en het terrorisme dat een enorme bedreiging is voor het toerisme, omdat landen steeds meer moeten uitgeven aan veiligheid. Dat de regio zich moet aanpassen aan de huidige internationale ontwikkeling is evident, zegt Arthur maar deze taak is des te zwaarder, omdat deze aanpassing en transformatie omvangrijk is en binnen zeer korte termijn moet plaatsvinden. Naast handels en andere economische vraagstukken wees Arthur ook op zaken als hiv/aids, geweld en degradatie van waarden en normen die aangepakt moeten worden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

20-06-2007


Caricom geen spreekbuis voor Cuba en Venezuela

Ivan Cairo, 22/06/2007

WASHINGTON DC - Puur eigen nationale belangen maken dat Caricom-landen goede bilaterale banden willen blijven onderhouden met Cuba en Venezuela. Dat werd president George Bush woensdag duidelijk gemaakt door de Caricom-leiders. Washington heeft zijn bezorgdheid geuit over de groeiende ontwikkelingssamenwerking tussen Caricom-landen enerzijds en Cuba en Venezuela anderzijds. Havana en Caracas liggen vanwege hun beleid overhoop met de VS.

Aan journalisten zei president Bharat Jagdeo van Guyana, dat de regio vooral gebruik maakt van de hulp die Cuba biedt op medisch gebied en Venezuela in de energiesector. Zijn land besteedt 37 procent van het BNP aan brandstofimporten; geld dat besteed zou kunnen worden om de buitenlandse schuld af te lossen of sociale programma's uit te voeren. Sommige Caricom-landen zijn er wat betreft hun brandstofrekening slechter aan toe dan Guyana, meent het staatshoofd. Vandaar dat gebruik wordt gemaakt van de PetroCaribe deal waarbij Venezuela tegen gunstige betalingsvoorwaarden brandstof levert aan Caricom-landen.

 Jagdeo heeft de indruk dat de VS de regio ziet als 'stooges' die omgekocht worden om Cuba en Venezuela te promoten. Deze twee landen hebben de Caricom niet nodig om hun beleid uit te dragen, meent hij. Het is ook uit puur eigen nationaal belang dat Caricom-landen gebruikmaken van de diensten van Cubaanse artsen, om hun gezondheidszorg op peil te houden.

Jagdeo vroeg zich af of de VS bereid is dezelfde hulp aan de regio te geven als Havana en Caracas nu geven in bepaalde sectoren. “Het buitenlandbeleid van landen wordt bepaald door hun eigen nationale belangen”, benadrukte hij. Al voorbeeld wees hij erop dat Washington uitstekende banden onderhoud met Saoedi-Arabië, een land dat geen democratie is. Omdat dit land echter één van Amerika's grootste aardolieleveranciers is, onderhoudt de VS uitstekende relaties met dit land. De VS zou de regio dus niet de les moeten willen lezen over de betrekkingen met andere landen, meent president Jagdeo.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

22-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics