Nickerie.Net, zondag 24 juni 2007


Strengere wetten voor bordelen op komst

Juliën Peneux en Asha Chaturi, 23/06/2007

PARAMARIBO/NICKERIE - Bordeeleigenaren kijken met belangstelling uit naar maatregelen die minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie in petto heeft om de seksindustrie te ordenen. Hoewel ze verheugd zijn dat deze sector wordt aangepakt vanwege de komst van veel illegale sekshuizen, vinden ze het vreemd dat de bewindsman wil overgaan tot drastische sluiting van bordelen in woonwijken. Verspreid over het hele land zijn er ongeveer 18 zowel legale als illegale bordelen en soortgelijke seksclubs. Alle clubeigenaren met wie de krant sprak, vinden dat zij zich houden aan alle regels en wetten. Henk Kunath, directeur van nachtclub Diamond, is één van hen. “Diamond is clean”, benadrukt hij.

Nachtclub Diamondf, de drukste en grootste in zijn soort in Suriname, betaalt elke maand duizenden Amerikaanse dollars aan belasting, doet niet aan vrouwenhandel en zet de dames ook niet onder druk door hun documenten vast te houden. Om dat te staven laat Kunath dWT kopieën zien van paspoorten en andere bescheiden van de vrouwen, allen Brazilianen. De directeur zegt dat 70 procent van zijn klanten uit getrouwde mannen bestaat. Diamond staat al langer dan 45 jaar midden in de woonwijk Rainville. Volgens Kunath heeft de wijk de club al geaccepteerd. Hijzelf heeft een hele goede relatie met zijn directe buren. Kunath is vorig jaar december veroordeeld voor vrouwenhandel en heeft zes maanden gevangenisstraf gehad. Enkele jaren geleden was hij ook in Brazilië gearresteerd voor ronselarij.

Eerder deze week onthulde Santokhi onder meer dat de regering graag heeft dat bordelen verdwijnen uit woonwijken. Bordelen die zich bezighouden met illegale praktijken, zoals mensenhandel en mensensmokkel, kunnen sluiting tegemoet zien. Dat zal ook gebeuren wanneer de dames worden gedwongen tegen hun zin als prostituees te werken, hun paspoorten en tickets in beslag worden genomen door de eigenaars of als ze in hun bewegingsvrijheid worden beperkt. Volgens Santokhi is het ordenen van de seksindustrie in een vergevorderde staat.

Ruwel Ramadhin en Zhang Hong, respectievelijk directeur-eigenaren van Green Dolfine en Diamond, twee van de drie ‘legale’ nachtclubs in Nickerie, zeggen ook dat zij alle wetten in acht nemen en hun belastingplicht voldoen. Zo worden in Green Dolfine jongens beneden 18 jaar geweerd. Zhang Hong: “De dames worden voorbereid op het werk dat zij in Nickerie zullen doen. Hun ticket wordt door de eigenaar betaald. Het bedrag moeten de vrouwen binnen zes maanden terugbetalen. Daarna zijn zij vrij om te gaan.”

Diamond Nickerie bestaat al 3 jaar. In tegenstelling tot Ramadhin vindt Zhang Hong het niet erg dat zijn meisjes schaars gekleed in Nickerie rondlopen, daar zij het in Brazilië gewoon zijn. Alle drie eigenaren zien in de sluiting van bordelen behalve inkomstenderving ook verlies van veel arbeidsplaatsen en verhoging van het aantal verkrachtingen.” Als de bordelen dichtgegooid worden zou Suriname het enige land zijn zonder deze bedrijven”, zegt Kunath. Hij is er ook geen voorstander van dat bordelen moeten verhuizen naar buiten Paramaribo, dit vanwege het hoge kostenaspect. De bank geeft geen hypotheek aan bordeelhouders. Kunath ziet graag dat Santokhi extra aandacht geeft aan de opkomst van motels die onder het mom van het onderbrengen van toeristen, bedrijven zijn die shorttime-diensten aanbieden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

23-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics