Nickerie.Net, maandag 25 juni 2007


CARICOM komt met eigen ship rider-overeenkomst

Ivan Cairo, 25/06/2007

Paramaribo - CARICOM werkt aan een eigen veiligheidspact voor het zeegebied. Een regionaal ship riders agreement moet op maritiem front helpen de drugscriminaliteit in de regio aan banden te leggen. Dat zei premier Patrick Manning (Trinidad en Tobago) in Washington aan journalisten, na een inleiding te hebben verzorgd over veiligheidsvraagstukken in de regio. Suriname en Guyana zijn vooralsnog niet opgenomen in het nieuwe veiligheidsinitiatief.

Ondertussen zijn al besprekingen gevoerd met ambassadeurs en andere vertegenwoordigers van de VS, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en Nederland. Manning die belast is met het veiligheidsbeleid binnen CARICOM, wees op maatregelen die enkele landen al getroffen hebben om de veiligheid te vergroten, vooral op het stuk van de zeegrenzen. Een bredere regionale aanpak wordt nu sterk overwogen, zei hij. "Tussen Trinidad en Tobago en Barbados is overeengekomen samen te werken om patrouilles te verrichten in de wateren van het Oostelijk Caribisch Gebied voor zover we daartoe in staat zijn, en begin volgende maand wanneer de regeringsleiders in Barbados bijeenkomen, zal een verdrag, dat te vergelijken is met een Caribbean Ship rider, besproken worden", zei premier Manning. De bedoeling is dat de landen eigen middelen collectief gaan inzetten en "onze eigen veiligheidsmaatregelen treffen met zoveel mogelijk landen als we kunnen". Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de voorzieningen voorlopig beperkt zullen blijven tot Trinidad en Tobago, Barbados, Grenada, St. Vincent en de Grenadines en St. Lucia. Vanwege hun beperkte middelen kunnen landen als Martinique, Dominica, Antigua en Barbuda en St. Kitts en Nevis nog niet deelnemen, verklaarde Manning. Daar wordt erkend dat deze landen juist in een zeer kwetsbaar gebied liggen wordt er alles aan gedaan om ze zo snel mogelijk ook te betrekken bij het op te zetten veiligheidspact.

Manning verwacht binnenkort antwoord van de landen waarmee al gesproken is over assistentie. Het veiligheidsvraagstuk werd donderdag ook ronduit op tafel gelegd tijdens de top met president George Bush. Volgens Manning zijn de CARICOM-landen bereid de drugshandel aan te pakken, maar omdat niet alle landen over voldoende middelen beschikken ligt de prioriteit in die landen voornamelijk in het uitvoeren van sociale programma's. "Geld dat we hadden kunnen steken in ontwikkeling moet nu besteed worden om de drugsmokkel tegen te gaan", zei Manning. Hij voegde eraan toe dat de CARICOM niet in staat is de drugshandel alleen te bestrijden. Verschillende CARICOM-landen hebben een ship riders agreement met de VS, waarbij Amerikaanse justitiefunctionarissen aanwezig zijn op een vliegtuig of schip van deze landen tijdens misdaadbestrijdingsoperaties, voornamelijk bij het onderscheppen van drugstransporten.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

24-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics