Nickerie.Net, maandag 25 juni 2007


Dit voorjaar 20.000 hectare padie-inzaai

Beta Debidien, 25/06/2007

NIEUW-NICKERIE - Het voorjaarsseizoen dat tegen eind juni 2007 ten einde loopt, zal worden afgesloten met een totale padie-inzaai van ongeveer 20.000 hectare areaal in Nickerie. Uit cijfers van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) Regio West blijkt, dat er tot medio juni 12.000 ha was ingezaaid. “Hiervan is 7.500 hectare ingezaaid door kleinlandbouwers en de rest door grote landbouwers” zegt Jagnandan Ganpat, coördinator van het ministerie van LVV Regio West. Hij zegt dat in de derde week van juni de boeren nog 4.000 hectare hebben ingezaaid en hij verwacht dat er in de vierde week nogeens 3.000 hectare bij komt.

Volgens Ganpat zijn er ook late inzaaiers in de eerste week van juli. Harinandan Oemraw, woordvoerder van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) weerspreekt dat er zoveel padie ingezaaid zal worden in dit hoofdseizoen. Volgens hem zal de inzaai niet meer dan 17.000 hectare bedragen, omdat de rijstsecor tal van problemen kent. Op de eerste plaats noemde hij het financieel probleem waarmee de meeste boeren momenteel kampen. Zij hebben het afgelopen seizoen meer geld uitgegeven om de oogst binnen te halen en hebben weinig overgehouden om de inzaai te bekostigen. “Dit verhaal is meerdere malen schriftelijk kenbaar gemaakt bij de regering, maar niemand maakt zich zorgen en de boeren zijn aan hun lot overgelaten” zegt Oemraw. De SPBA-voorman zegt dat ook de brandstof- en kunstmestprijzen fors zijn gestegen. “Heel wat boeren die dit seizoen hebben ingezaaid, zitten nu met de handen in het haar, omdat zij het geld niet kunnen opbrengen om de dure kunstmest te kopen.”

Ganpat onderkent dat er tal van redenen zijn, waardoor de inzaai geen vlot verloop heeft. Hij zegt dat wanneer boeren extra ondersteuning willen claimen, zij dat dan goed moeten onderbouwen, maar dat is een aangelegenheid van de landbouwminister.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

24-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics