Nickerie.Net, vrijdag 29 juni 2007


BOG gooit restaurant Thien Thien weer dicht

NIEUW NICKERIE - Het Bureau voor Openbare Gezondheidzorg (BOG) heeft gisteren restaurant Thien Thien in Nickerie wederom gesloten voor het publiek. "Dit is voor de tweede keer binnen een jaar tijd dat het BOG overging tot sluiting", zegt Gladdys Sno, hoofd van de afdeling Milieu Inspectie van het BOG. Volgens haar was het BOG daartoe genoodzaakt omdat er weer sprake was van een onhygiënische situatie in de keuken. “Wanden besmeurd met vet, en vlees lag niet opgeslagen in vliegvrije kasten.” Dit probleem zal kenbaar worden gemaakt aan districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar, die verdere stappen moet ondernemen tegen de vergunninghouder.

Sno is samen met haar staf in Nickerie om de horecasector te informeren over de noodzaak van een vetput. Het BOG let momenteel streng op naleving van de de regels, met name op het gebied van de hygiëne. Daarom wordt ook nagegaan wat de horecasector doet om te voorkomen dat zij afvalverstoppingen veroorzaakt in de rioleringen en aan de hand daarvan onhygiënische toestanden creëert. Het BOG kijkt daarom naar de aanwezigheid van vetputten.

“Horecabedrijven in Nickerie waar er gekookt of gebakken wordt voor meer dan twintig personen, moeten binnen twee weken worden voorzien van een vetput. Aan de hand van het watergebruik, zal ook bepaald worden hoe groot de vetput moet zijn”, zei Purcy Stuart, coördinator van de Milieu Technische Dienst van het BOG, tijdens een presentatie eergisteren op het commissariaat Nieuw-Nickerie. Het BOG zal in de komende dagen informatie verstrekken aan de vergunninghouders en aannemers, zodat die weten aan welke eisen de vetputten moeten voldoen.

Wasimin Madijokromo, eigenaar van hotel Concorde, is blij met deze actie van het BOG. “Het gaat hier om de hygiëne en het milieuvraagstuk. Wij moeten een gezond milieu creëren, zodat toeristen makkelijk hun weg vinden naar ons district”, zegt Madijokromo. Uit calculatie van de vergunninghouders blijkt dat een vetput ongeveer 6.000 Surinaamse dollar zal kosten. Een uitgave die niet alle ondernemers zich kunnen permitteren. “Indien men met de argumentatie komt dat men geen middelen heeft daarvoor, zal men gevraagd worden ook zijn keukenactiviteiten voorlopig stop te zetten, totdat de vetput is gebouwd”, zegt Stuart.

De presentatie van de BOG-voorman is een vervolg op een project dat vorig jaar reeds is begonnen in Nickerie, waarbij onder begeleiding van het bureau drie vetputten werden geconstrueerd. Volgens Stuart moeten nog wat aanpassingen gebracht worden aan deze putten. “Een vetput is in het belang van het milieu, want als je blijft uitlozen zonder behandeling, tast je het milieu aan”, aldus Stuart.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

28-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics