Nickerie.Net, vrijdag 29 juni 2007


Surinamer investeert in kafverwerking voor energie

Nickerie – Ondernemer Radjes Mahabier gaat twintig miljoen dollar investeren energieopwekking door kafverbranding. Met behulp van Duitse technologie zal een verwerkingsfaciliteit worden opgezet in het district Nickerie. Het moet een “veilige en milieuvriendelijke” activiteit worden die het door kafgruis geplaagde district moet gaan afhelpen van zijn energietekort.

Chronisch gebrek én overlast kunnen zo in één klap verholpen worden. Lang hoeft het niet te duren eer gestart kan worden. Alles is reeds in stelling gebracht. “Het gaat om geavanceerde technologie die zijn proeffase al heeft doorstaan”, zei Mahabier in het STVS-journaal. De uitstoot van CO2 zou zelfs onder de normen zijn van het Kyoto-protocol. Het is dus een kwestie van inhuren.

De rijstindustrie baart jaarlijks zo’n dertigduizend ton kaf. Hele woonwijken krijgen het gruis over zich heen gewaaid. Van overheidswege is totnogtoe weinig ondernomen, kennelijk om kool en geit te sparen. Energiebedrijf EBS gaat de kafenergie afnemen. Staatsolie levert sinds kort ook energie, die wordt opgewekt met eigen zware olie. Een andere ondernemer wil een kerncentrale opzetten in Para.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / STVS

21-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics