Nickerie.Net, vrijdag 29 juni 2007


China in wachtkamer Bakhuysbauxiet

Ivan Cairo

Paramaribo - China geldt mogelijk als tweede optie voor de regering om in het Bakhuysgebied een geïntegreerde bauxietindustrie op te zetten. De China Development Bank en de China Aluminum Company hebben belangstelling om een geïntegreerde industrie op te zetten. Voorlopig moeten ze in de wachtkamer, omdat de regering nog onderhandelt met Alcoa en BHP-Billiton. Mochten deze onderhandelingen niet het door de regering gewenste resultaat opleveren, dan zal het aanbod van de Chinese investeerders serieus worden bekeken, zegt vicepresident Ram Sardjoe. Hij deed woensdag verslag van zijn bezoek aan China waar zijn delegatie ondermeer gesprekken voerde met het Chinees bedrijfsleven.

De delegatie kwam terug met een “open lening” van 26 miljoen US dollar. De regering moet hiervoor nog projecten identificeren die in aanmerking kunnen komen voor financiering. Echter heeft Beijing ook een stem in de besluitvorming welke projecten gefinancierd zullen worden. De lening heeft een looptijd van 20 jaar met een rente van 2 procent. Dat het Chinese Dalian de Afobakaweg gaat asfalteren heeft niets te maken met de aanbieding van Taiwan om deze weg te asfalteren. In pagina’s grote advertenties had de Suriname-Taiwan Friendship Foundation aangegeven dat Taipei bereid is een aantal ontwikkelingsprojecten in Suriname te financieren, maar zij wil daarvoor wel diplomatieke erkenning van Paramaribo.

Sardjoe gaf aan, dat geen enkel land druk uitoefent op de regering. Deze bepaalt zelf de prioriteiten en in samenspraak met China, worden projecten aangekaart en uitgevoerd. Binnenkort worden mededelingen gedaan over andere projecten die nog in de pijplijn zijn. De regeringsdelegatie wist ook een 3,2 miljoen US dollarlening voor een containerscan voor de haven van Paramaribo te krijgen en via notawisseling zal getracht worden slapende fondsen van ruim 4,5 miljoen US dollar te heractiveren. Door slordigheden in zowel de Surinaamse als Chinese administratie was deze financieringsfaciliteit als geëxpireerd geboekt door China.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

29-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics