Nickerie.Net, vrijdag 29 juni 2007


SLM probeert het nu op Fort Lauderdale

Vernon Texel, 28/06/2007

Paramaribo - SLM begint op 17 juli met hulp van haar nieuwe partner Travelspan een lijndienst op Fort Lauderdale, in de Verenigde Staten van Amerika. Eerdere pogingen van de national carrier om met American Airlines of Caribbean Airlines deze samenwerking aan te gaan liepen op niets uit. “American Airlines wil simpelweg niet en met Caribbean airlines konden we het niet eens worden over tarieven en de transfer van bagage”, zegt Clyde Cairo, SLM-onderdirecteur Commerciële Zaken.

Met Travelspan zal op de dinsdag en vrijdag worden gevlogen, waarbij passagiers de overstap zullen maken op Trinidad. Surinam Airways kan al langer dan tien jaren niet rechtstreeks vliegen op het Amerikaanse vasteland, omdat onder meer de Johan Adolf Pengelluchthaven niet zou voldoen aan de minimum door de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten vastgestelde veligheidsstandaarden. Voor Fort Lauderdale is gekozen, omdat volgens Cairo veel Surinamers wonen in het noorden van Florida en de afstand naar deze luchthaven daarom korter is. “Het is er goedkoper, minder druk en de meeste low budget carriers maken er gebruik van”, legt de SLM-topper uit. Overigens benadrukt hij, dat gezien de vervoersaantallen uit Suriname, een rechtstreekse vlucht alleen interessant is als “we in het tussengelegen punt ook de vervoersrechten om passagiers op te pikken krijgen”. Slechts tien procent van het reizend publiek heeft Amerika als bestemming, de rest kiest nog steeds Amsterdam.

Ondertussen is de SLM druk bezig op de chartermarkt om haar inkomsten te vergroten. In de afgelopen weken zijn vluchten uitgevoerd voor Martinair naar Turkije en Las Palmas, in Spanje. Komende maand worden ook enkele vluchten uitgevoerd voor de Nederlandse reisorganisatie TUI naar onder meer Griekenland en Turkije. Dit levert niet alleen extra inkomsten en hogere productie van de Boeing 747-300 op, maar betekent ook exposure op andere markten. “Belangrijker nog: het betekent erkenning dat we een kwaliteitsmaatschappij zijn, anders zouden we niet gecharterd worden door een Europese organisatie”, benadrukt Cairo. Voordat een overeenkomst werd gesloten, is de SLM eerst geďnspecteerd door TUI. In het verleden zijn al vluchten uitgevoerd in opdracht van de Franse regering en de Nederlandse marine.

Nu wordt ook hard gewerkt om de Pengelluchthaven meer een transitofunctie te geven. Met name Brazilië en de Caricom wil de SLM met Europa (Nederland) verbinden. Vanaf het komend winterseizoen zullen SLM-vluchten uit Amsterdam al om drie uur ‘s middags landen, maar langer aan de grond blijven. Reden hierachter is dat gewacht wordt op passagiers uit onder meer Brazilië (Belem), die dan naar Amsterdam kunnen meereizen. De marketing hiervoor is al aardig op gang gebracht. Volgend jaar wordt ook gestart met een intraregionale route tussen Paramaribo-Georgetown-Port of Spain en Barbados, ook met het oogpunt op de verbinding naar Amsterdam.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

28-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics