Nickerie.Net, zondag 01 juli 2007


Afgeslankt Martinair is voor KLM brug te ver

NEELIE KROES VREEST MARKTDOMINANTIE

ARNOLD BURLAGE

AMSTELVEEN – De kansen dat Air France KLM een afgeslankt Martinair in bezit krijgt zijn met het kordate optreden van Eurocommissaris Neelie Kroes afgelopen week geminimaliseerd. De ’concurrentie’commissaris verbood de prijsvechter Ryanair om de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus over te nemen, omdat daarmee een te dominante positie zou ontstaan. Luchtvaartexperts menen dat voor Nederland dezelfde situatie zou gelden als de KLM naast het al bestaande belang in Transavia.com (100%) ook de scepter over Martinair zou zwaaien.

Eurocommissaris Neelie Kroes

De aandeelhouders van Martinair – KLM 50% en Maersk 50% – hebben vorige week aangekondigd wel brood te zien in een volledig opgaan in Air France KLM. Inmiddels zijn vanuit de reissector en een consortium dat Martinair buiten de KLM om wil overnemen, alarmsignalen – zogenaamde pre-notificaties – gestuurd aan de EUconcurrentieautoriteiten in Brussel en de mededingingsautoriteit NMa in ons eigen land. Uit onderzoek van het consortium blijkt naast een dreigend monopolie een groot aantal overlappingen. Op vrijwel op álle bestemmingen van Martinair naar de Middellandse Zee vliegt ook Transavia, soms KLM en soms zowel Transavia als KLM. Op slechts een of twee bestemmingen vliegt alleen Martinair. Er is dikwijls overlap met ArkeFly, de maatschappij van TUI (10% marktaandeel), hetgeen enige keuze suggereert, maar die bestaat niet voor reisorganisaties die niet tot het TUI-concern behoren. „Niemand spekt nu eenmaal graag de kas van de concurrent...”

Buitenlandse maatschappijen – slechts 10% van de markt – geven wel wat keuze, maar reissector en publiek hebben daarentegen na een reeks incidenten hun bedenkingen. Martinair-topman Arie Verberk heeft vorige week na de aangekondigde maatregelen van de aandeelhouders in zijn uitleg aan het personeel gedwongen ontslagen niet uitgesloten. De FNV noemde zelfs het verdwijnen van 650 banen. In andere prognoses wordt uitgegaan van 500 à 1000 arbeidsplaatsen.

De OAD Groep, het enige onafhankelijke Nederlandse reisconcern van de top drie reisorganisaties, naast het Duits/Britse TUI en Thomas Cook, is zwaar gekant tegen een KLM-monopolie. Als het KLM-voornemen voor een 100% belang in Martinair wordt doorgezet, zullen dan ook onmiddellijk officiële protesten tegen die dominantie worden ingediend, zowel in Brussel als in Nederland. „We zullen die aangekondigde protesten vanuit de reissector ook zeker ondersteunen”, verzekerde gisteravond Ruud Jansen van het consortium dat Martinair in bezit wil krijgen.

De Duitse maatschappij Air Berlin/LTU staat klaar om bij garantie voor voldoende passagiers naast o.a. Düsseldorf ook Schiphol als thuisbasis te gaan kiezen. „We verwachten dat ook de overname van Martinair door de KLM geen instemming van Neelie Kroes zal krijgen. Martinair en Transavia.com zouden, net als Ryanair met Aer Lingus, 80 procent van de vakantiemarkt, o.a. naar Middellandse Zeebestemmingen, in handen krijgen”, zegt de woordvoerder van het consortium. Een fusie tussen Ryanair en Aer Lingus zou tot gevolg hebben dat er op 22 van 35 routes uit Dublin geen concurrentie meer zou zijn. Voor Eurocommissaris Neelie Kroes was dat teveel marktdominantie.

Een volledige overname van Martinair door KLM zou ook inhouden dat de Schiphol - Paramaribo route opnieuw een SLM / KLM aangelegenheid zou worden, terwijl Martinair juist als een derde concurrerend maatschappij werd gezien na decennia lange marktdominantie door SML en KLM. Inmiddels heeft ook Air France interesse getoond om via omwegen naar Paramaribo te vliegen, echter zou ook dit niets toe voegen aan concurrentiebevordering, omdat Air France  en KLM tot een zelfde maatschappij behoren.  

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Telegraaf

30-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics