Nickerie.Net, dinsdag 03 juli 2007


Nederlandse belastingsdienst besteedt ICT uit aan India

Belastingdienst wil terug naar kernactiviteiten

AMSTERDAM - De Belastingdienst wil ict-werkzaamheden uitbesteden aan Indiase bedrijven. Het bouwen en beheren van software moet de deur uit. Daarmee legt de fiscus zich weer toe op zijn kernactiviteit: het invorderen en controleren van belastingen. Dat moet het aantal fouten drastisch beperken. Dat stelt staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) in het blad Digitaal Bestuur. „Maar de verwerking van gegevens van Nederlandse belastingbetalers houden we in Nederland”, reageerde een woordvoerder van de Belastingdienst gisteren. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle aangiften, de huur- en zorgtoeslagen. „Die gegevens gaan het land niet uit”, zegt de woordvoerder.

Volgens de Belastingdienst past het afstoten van ict-werk naar bijvoorbeeld India in de vereenvoudiging die De Jager in april aan de Tweede Kamer heeft toegezegd. „De kerntaken van de Belastingdienst zijn innen, invorderen, opsporen, handhaven en het verstrekken van toeslagen”, zegt De Jager nu in computerblad. „Het bouwen en beheren van ict-systemen hoort daar niet bij.”

Recent werd het systeem voor het toekennen van huur- en zorgtoeslagen onhanteerbaar. Dat kwam door het grote aantal regels en uitzonderingen dat door de Haagse politiek aan de Belastingdienst werd voorgelegd. Het leidde er uiteindelijk toe dat de gegevens van tienduizenden Nederlanders zoekraakten in het systeem. Onlangs speelde het brakke toeslagsysteem een prominente rol in een analyse van ict-bestedingen door de overheid: die zou jaarlijks miljarden verspillen aan systemen die gebreken vertonen of nooit gebruikt worden.

Indiase bedrijven kunnen de verwerking van honderden softwarehandelingen veel goedkoper uitvoeren. De fiscus koopt in India, net als grote multinationals al doen, software en huurt personeel in dat Nederlandse belastingambtenaren via call-centers ondersteunt. De gevolgen voor het personeel van de Belastingdienst zijn nog onbekend. De Jager, zelf afkomstig uit de ict-branche, schrok na een grootschalig onderzoek van de totaal verouderde computersystemen. De automatisering zorgt voortdurend voor problemen. Het computersysteem verstuurde bijvoorbeeld tienduizenden verkeerde huur- en zorgtoeslagen naar particulieren.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Telegraaf

02-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics