Nickerie.Net, dinsdag 03 juli 2007


Viering 144 jaar Keti Koti Nickerie: Kawina- en Tazagroep zetten de toon
ĎEtniciteit en politiek nog altijd belemmerend voor verdere natievormingí
Geplaatst: 03/07/2007

Nickerie -  Niets kon de pret drukken om 144 jaar Keti Koti te vieren in het district Nickerie. Ondanks het feit dat de weergoden in het begin niet in stemming waren, was de menigte bestaande uit de bloementuin van ons land, vastberaden om dansend en swingend door de straten te trekken om volgens de traditie de kransleggingen te doen bij de verschillende monumenten in het district. Een kawinagroep in combinatie met een taza groep zorgden ervoor dat de keti koti stoet veel bekijks kreeg langs de straten waar er werd gelopen. Tot de gelederen behoorden ook enkele prominente figuren van Nickerie die spontaan hebben meegedaan en zo de sfeer hebben helpen verhogen. DBS sprak parlementariŽr Harriete Ramdien die zei dat de Dag der Vrijheden voor iedere Surinamer is en dit op eigen wijze viert.

Zij voelt dat wij als Surinamers dichterbij elkaar staan en meer nog dat men in Nickerie zich ook vrijer tegen over elkaar is als gemeenschap. Het enige moment dat we iets uit elkaar gaan is volgens Ramdien wanneer de verkiezingen naderen en een ieder naar zijn hokje gaat. Voorts zegt zij dat ondanks dit er wel een groei van de eenheid onder het Nickeriaanse volk merkbaar is de afgelopen acht a negen jaren. Dit is volgens haar te danken aan de gedachte dat de mensen elkaar ideeŽn en meningen wederzijds respecteren en zich in de eerste plaats Nickeriaan voelen in plaats van een Javaan, Creool of Hindoestaan.

Mevrouw D.Saltani die ook mee swingde, zei dat de werkelijke eenheid er nog niet is omdat er nog teveel in hokjes wordt geleefd en dat politiek ergens ook die verdeeldheid in stand houdt. Naar zeggen van Saltani moeten wij als volk leren erkennen dat wij dezelfde weg moeten afleggen vanaf de geboorte naar het graf. Hiermee gaf zij aan dat er geen onderscheid onder de mensen moet bestaan maar een grote harmonie. Ook het DNA-lid Carmelita Ferreira is van mening dat wij als natie nog niet helemaal vrij zijn.

Er zijn nog tal van blokkades die de verdere natievorming blokkeren. Zo zijn politiek, hokjesgedachten en etniciteit belangrijke belemmeringen die de weg naar grotere vrijheid barricaderen. Ferreira heeft geloof dat dit ooit in zijn geheel doorbroken zal worden door de jongere generatie. Het etnisch denken moet weggelaten worden. Een ieder moet begrijpen en beseffen dat wij een land zijn en gezamenlijke doelen nastreven. Het zal niet lang meer duren dat Suriname een goede natie zal gaan worden.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

29-06-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics