Nickerie.Net, dinsdag 03 juli 2007


8 Decemberstrafproces na reces rechters

Eric Mahabier, 03/07/2007

Paramaribo - Vooralsnog duidt niets erop aan dat het 8 Decemberstrafproces voor het reces van de rechterlijke macht zal aanvangen. Er is een hele voorbereiding vooraf nodig en hoewel er nog geen exacte datum geprikt is zijn de indicaties dat het proces pas na het reces zal plaatsvinden. Dit zeggen president John von Niesewand van het Hof van Justitie (HvJ) en president Albert Ramnewash van de Krijgsraad in afzonderlijke gesprekken met dWT.

Het reces begint medio augustus en de rechters beginnen met hun werkzaamheden weer op maandag 1 oktober. “Aantal verdachten is groot en er is veel werk aan de winkel” zegt Von Niesewand. “De mensen moeten wat dat betreft heel rustig en op een verantwoorde wijze tewerk gaan,” voegt hij hieraan toe. Hoewel rechter Krishnapersad Pultoo namens de Krijgsraad de kamer voorzit die het proces zal leiden, zegt Ramnewash nog niets vernomen te hebben over een aanvangsdatum. Hij vermoedt dat mede om “proces-economische“ redenen, het proces niet voor het reces zal beginnen. “Als ze ervoor beginnen betekent het dat je moet onderbreken tijdens je reces. Ik verwacht dat de kamer de zaak in een keer wil behandelen en het ligt dan voor de hand dat na onze recesperiode te doen”, zegt de president van de Krijgsraad. Het een en ander hangt volgens hem ook af van de snelheid van het Openbaar Ministerie (OM) dat de dagvaardingen aan de verdachten moet uitreiken.

Op 1 december 2004 is het Gerechtelijk Vooronderzoek (GVO) in de 8 Decemberzaak afgesloten. Na afsluiting van het GVO in de 8 Decemberzaak, heeft het Openbaar Ministerie in de maand december 2004, aan 26 personen kennisgevingen van verdere vervolging doen verstrekken. Tien van deze personen hebben - ingevolge de mogelijkheid die de wet hen biedt - tegen deze kennisgevingen, bezwaar aangetekend bij de Krijgsraad. Het bezwaar van negen van deze personen is ongegrond verklaard; dat van één persoon is wel gegrond verklaard door de Krijgsraad. Deze negen personen gingen in beroep bij het Hof. Anderzijds tekende het OM ook beroep aan tegen de afvoering van de ene persoon van de verdachtenlijst.

Vorige maand wees het Hof de bezwaar en verzoekschriften van acht van de negen verdachten af. Verder werd die ene persoon weer op de verdachtenlijst geplaatst. Al deze 25 verdachten moeten nu voor de Krijgsraad verschijnen om verantwoording af te leggen over hun betrokkenheid bij de 8 Decembermoorden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics