Nickerie.Net, vrijdag 06 juli 2007


Kunstmest schaars in Nickerie

NIEUW NICKERIE - Kleine rijstboeren in Nickerie ervaren sedert enkele dagen een schaarste aan kustmest. Door gebrek aan geld konden ze geen grote hoeveelheden opkopen en opslaan. Boeren zitten nu met gewassen van ongeveer veertig dagen en ouder. "De gewassen zijn aan bemesting toe" zegt Amriet Hira, waterschapsvoorzitter van de van Drimmelenpolder. Hij kan niet exact aangegeven hoeveel hectare grond in totaal bemest moet worden. De waterschapsvoorzitter vraagt zich af waarom de rijstboeren bij elk seizoen geconfronteerd worden met één of ander probleem. Als het geen water is, dan is het kunstmest.

dWT foto - Kunstmest wordt gestampt voordat het wordt toegediend aan het gewas.

Kleine boeren kampen nu met een schaarste aan deze input.Van handelaren verneemt Hira dat een boot met kunstmest pas tegen de derde week van juli het land binnenkomt. Volgens ondernemer Harinandan Oemraw hebben de boeren niet gereageerd op zijn aanbod om bestellingen te plaatsen voor kunstmest, kort voor de najaarsinzaai 2007. Dit zou hen in staat stellen wekelijks een hoeveelheid kunstmest te ontvangen. “Dat hebben ze niet gedaan, omdat zij het geld daarvoor niet konden opbrengen" zegt Oemraw. Hij heeft in de afgelopen weken 8500 zakken kunstmest (425 ton) geïmporteerd en intussen ook verdeeld onder de boeren die reeds betaald hadden. De ondernemer verwacht na de vijftiende van deze maand nog eens 4000 zakken, maar daarvoor wil de leverancier eerst geld op tafel zien.

Naar schatting van Oemraw is bij dit hoofdseizoen iets meer dan 17.000 hectare padie ingezaaid en per hectare is ongeveer 5000 ton kunstmest nodig.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics