Nickerie.Net, vrijdag 06 juli 2007


Staat en SML schikken gedeeltelijke schuld

Eric Mahabier, 05/07/2007

Paramaribo - Een groot deel van de schuld die de Stichting Machinale Landbouw (SML) bij de overheid heeft is vereffend met de 12.600 hectare grond die vorig jaar per presidentiele resolutie vervallen is verklaard. Met meer dan 10 miljoen Amerikaanse dollar was de staat de grootste schuldeiser van SML. Minister Kermechand Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) is blij dat de totale schuld van SML die vorig jaar nog 25 miljoen Amerikaanse bedroeg, verder teruggebracht is.

De vervallen verklaarde grond, waarop het erfpachtsrecht gevestigd was, is intussen aan de gemeenschap van Wageningen en de boeren gegeven. “Als het ware heeft de belastingbetaler een deel van haar terrein teruggekocht om terug te kunnen geven aan de gemeenschap en boeren.” Hoe groot de schuld van de overheid nu is kon de LVV minister niet met zekerheid zeggen. Ook wil hij geen bedrag noemen over de totale schuld van de SML. “Dat heb ik ooit geweten. Het is veel en dat zijn bedragen die niet ieder moment in me hoofd hebt”, stelt Raghoebarsing tegenover journalisten.

De openbare inschrijving voor onroerende goederen kan de SML maximaal 7,5 miljoen Surinaamse dollar opleveren. Raghoebarsing zegt het evaluatierapport van de SML leiding af te wachten alvorens in regeringverband een besluit te nemen wat verder te doen als blijkt dat de schuld veel hoger ligt dan die 7,5 miljoen dollar . “Ik denk dat we eruit komen”. De LVV minister ziet de privatisering van de SML als een “model” naar andere staatsbedrijven die ook op de privatiseringslijst staan. “Is nieuw voor Suriname”.

Over de schuldhoogte van de ondernemer Imro Manglie wil de bewindsman niet veel kwijt. Manglie heeft eerder verklaard dat de SML hem ruim 7 miljoen Amerikaanse dollar moet betalen. De overheid vindt dit bedrag onjuist. Onderhandelingen met de ondernemer over de schuldhoogte hebben tot nu toe niet de gewenste resultaten opgeleverd.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics