Nickerie.Net, woensdag 11 juli 2007


Suriname potentieel centrum Chinese luchtvaartindustrie

Ivan Cairo, 10/07/2007

BEIJING - De Chinese vliegtuigbouwer CATIC ziet Suriname als toekomstig regionaal centrum voor zijn activiteiten. Komende week komt een topdelegatie van CATIC om voorstellen met de Surinaamse autoriteiten te bespreken. Ook staan gesprekken met de SLM en luchtvaartautoriteit CASAS op het program. Dat zei Surinames ambassaderaad in China, Gilbert van Dijk, vrijdagavond laat in Beijing aan Surinaamse journalisten.

CATIC wil zijn activiteiten naar de Amerika's uitbreiden en heeft zijn keus laten vallen op Suriname vanwege zijn strategische ligging in Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied. CATIC wil Suriname als regionale hub gebruiken voor marketing, sales, onderhoud van vliegtuigen en opleidingen, zegt Van Dijk. Op vragen van de Ware Tijd geeft hij aan, dat de Chinezen zo snel mogelijk spijkers met koppen willen slaan.

De uitdaging aan Suriname is nu om goed in te spelen op deze zaak omdat China op dit stuk Suriname hard nodig heeft. “Dus als ze je nodig hebben en je ze binnenhaalt, speel je regionaal een zeer belangrijke functie”, weet de diplomaat. In de voorbereidingsgesprekken van de ambassade met betrokken instanties en autoriteiten in Suriname blijkt overigens enorme belangstelling voor de Chinese plannen. “Er is niet één uitgezonderd die niet staat te wachten op deze opportunity”, benadrukt hij.

Momenteel verkoopt CATIC reeds vliegtuigen aan Bolivia, Peru, Cuba en talrijke Afrikaanse landen en heeft verschillende samenwerkingsverbanden met topvliegtuigbouwers als Boeing en Airbus. Beijing ziet expansie van zijn luchtvaartindustrie naar Suriname ook als een mogelijkheid om het toerisme vanuit China naar het Caribisch Gebied goed op gang te brengen, gekoppeld aan andere economische activiteiten en investeringen die het land in de regio en met name in Suriname beoogt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

11-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics