Nickerie.Net, zaterdag 14 juli 2007


Media onderzoek: de Ware Tijd, STVS en Radio 10 het populairst

14/07/2007

Paramaribo - Een recent media-onderzoek van het Diensten Centrum, een instituut dat de wensen en behoeften van Surinaamse consumenten volgt door media-, consumenten- en productonderzoek, heeft uitgewezen dat de ondanks enorme toename van diverse media, de traditionele media het populairst zijn bij d elokale bevolking.  Zo is de Ware Tijd nog altijd het meest gelezen dagblad van Suriname. Volgens het onderzoek wordt de Ware Tijd, qua lezersbelangstelling gevolgd door Dagblad Suriname, daarna Times of Suriname en De West komt op de vierde plaats. Voor de geënquêteerden is de STVS het meest favoriete televisiestation, gevolgd door Apintie TV, SCCN, RBN en tot slot ATV. Bij de radiostations voelt de consument zich beter thuis bij Radio 10, gevolgd door Apintie, de RBN-zenders en Sky Radio.

Het onderzoek, het derde sinds 2005, is in opdracht van een aantal ‘in-de-media-actieve bedrijven’ uitgevoerd zodat zij hun programmering en hun media activiteiten efficiënter kunnen benutten. Het Diensten Centrum onderzocht de dagbladen, televisie, radio en buitenreclames in Paramaribo, Wanica, Nickerie en Commewijne. “Aselect werden er 1.241 mensen geënquêteerd uit een bestand van vaste telefoonnummers. Hieruit werden 350 geselecteerd conform de ABS samenstelling. Eind vorig jaar werden zij gedurende 4 weken dagelijks gebeld om door te geven welke dagbladen ze lazen, welke zenders ze gezien en/of gehoord hadden en welke reclames ze zich konden herinneren. Hieruit werd de marktinformatie samengesteld”, zegt Leo Hagens, directeur van het Dienstencentrum.

Volgens Leo Hagens wordt mediaonderzoek internationaal meestal geautomatiseerd gedaan. Echter is ook in enkele ontwikkelde landen zoals Frankrijk, tot enkele jaren geleden mediaonderzoek telefonisch uitgevoerd. Deze werkwijze heeft het centrum ook hier toegepast. Naast de eerdere onderzoeken doet het centrum ook klanttevredenheidsonderzoeken, waarmee Surinaamse bedrijven het gevoerde beleid kunnen evalueren en bijsturen. Volgens Hagens wordt de band tussen media en gemeenschap middels dit onderzoek kwantitatief en kwalitatief nader bekeken. Het volledige rapport is te koop bij het Dienstencentrum.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

13-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics