Nickerie.Net, vrijdag 13 juli 2007


Surinaamse steekt Fransen stokje voor plannen Zuid-Oost Suriname

Vernon Texel, 13/07/2007

Paramaribo - Suriname gooit een flinke stok tussen de benen van de Fransen die het zuid-oosten van het land willen opnemen in een nog in te stellen natuurreservaat in het zuid-westen van Frans-Guyana. President Ronald Venetiaan bemoeit zich inmiddels persoonlijk met de zaak en is niet van plan de acties van de oosterburen blauwblauw te laten.

First lady Liesbeth Venetiaan-Vanenburg omhangt de scheidende Franse ambassadeur Jean-Marie Bruno met het grootlint in de ere orde van de Palm. Het cere-monieel is overschaduwd door het opkomende Frans-Surinaamse grensconflict, wat Bruno volgens Venetiaan niet aan te rekenen valt.

Het Surinaamse consulaat in Cayenne bevestigt dat Frankrijk het Surinaamse grondgebied tussen de rivieren Marowijne en Litani in een natuurbeschermingsplan heeft opgenomen. “We werken eraan en vatten de zaak heel serieus op”, zegt het staatshoofd. Venetiaan vindt het belangrijk de zorg in de samenleving weg te nemen, maar wil ook geen bonje met de Fransen in het kader van goed nabuurschap.

Enkele decennia geleden zouden de twee landen zijn overeengekomen om van het gebied een soort samenwerkende economische regio te maken. “Echter heeft het parlement dat nooit bekrachtigt”, verduidelijkt de president die gisteren op het paleis de scheidende Franse ambassadeur Jean-Marie Bruno benoemde tot drager van het grootlint in de ere orde van de Palm. Dit op grond van zijn inzet om de relatie tussen de landen verder te verstevigen. De perikelen in het zuid-oosten wierpen echter een schaduw over deze gebeurtenis. “Ik denk niet dat we de ambassadeur persoonlijk moeten aanrekenen wat er nu gebeurt na alles wat hij heeft gedaan”. Venetiaan bracht het onderwerp aan het eind van zijn toespraak wel kort aan de orde. Het is te belangrijk “en we kunnen het niet onvermeld laten”.

Los van het instellen van een natuurreservaat voerde de Franse politie onlangs beheersdaden uit op Surinaamse territoir door pontons van plaatselijke inheemse gemeen-schappen uit het gebied te slepen en aan de Franse kant in brand te steken. Venetiaan sluit niet uit dat er op termijn een gesprek komt met zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy. Maar eerst wil hij nog meer informatie over wat er zich daadwerkelijk afspeelt. “De gebeurtenissen van de afgelopen dagen moeten verder in dialoog, constante communicatie en vriendschap worden besproken. Het is nodig om de zaak in een rustige sfeer op te lossen en het mag onder geen enkele omstandigheid invloed hebben op onze vriendschaps-banden”, zei ambassadeur Bruno in zijn dankwoord.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

13-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics