Nickerie.Net, vrijdag 13 juli 2007


Portable geluidsdragers gevaarlijk bij blikseminslag

Chicago - Mensen die tijdens onweer naar hun iPod of andere elektronische geluidsdragers luisteren kunnen bij blikseminslag nare brandwonden oplopen, waarschuwen deskundigen. Een Canadese jogger liep brandwonden aan borst en hals, een gescheurd trommelvlies en een gebroken kaak op toen een bliksemschicht door de bedrading van zijn iPod joeg. Vorig jaar raakte een jongen in Colorado die naar zijn iPod luisterde terwijl hij het gras maaide, op soortgelijke wijze gewond toen dicht bij hem de bliksem insloeg.

Lightning - Ipod en andere portable geluidsapparaten zeer gevoelig voor blikseminslagen. Ipod mp3 speler en andere portable geluidsapparaten zeer gevoelig voor blikseminslagen.

Eerstehulpartsen melden vaker patiŽnten binnen te krijgen die gewond zijn geraakt doordat ze tijdens onweer iPods of andere elektronische apparaten zoals beepers, Walkmans of laptops gebruikten.

Dat elektronische apparaten bliksem zouden aantrekken, zoals hoge bomen of bliksemafleiders dat doen, is een fabeltje. "De bliksem slaat in waar hij inslaat, maar komt hij daarbij in contact met metaal, dan wordt de elektrische stroom daar doorheen geleid", zei Mary Ann Cooper, hoogleraar spoedeisende zorg in Chicago.

Als iemand zich dicht bij een voorwerp bevindt dat door de bliksen wordt getroffen, schampt de stroom meestal alleen langs de huid. Maar draagt iemand metalen voorwerpen - het kan ook een sieraad zijn of een munt in de broekzak - dan kunnen er contactwonden ontstaan.

Een woordvoerster van Apple, de maker van de iPod, wilde geen commentaar geven. Op de verpakking van de iPod en sommige andere muziekdragers staan waarschuwingen tegen gebruik in de regen. Omdat de bliksem ook op grote afstand van de onweersbui kan inslaan is het aan te raden bij donder binnen te blijven, zei Cooper.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

13-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics