Nickerie.Net, maandag 16 juli 2007


Nabestaanden 8 Decemberslachtoffers naar Suriname

Eric Mahabier, 16/07/2007

AMSTERDAM - Tenminste vier nabestaanden, onder wie een weduwe, van de slachtoffers van de 8 Decembermoorden reizen naar Suriname af voor het bijwonen van de strafzaak. Ze willen het proces van dichtbij volgen. Daarnaast komt ook een groot aantal Nederlandse journalisten voor deze zaak naar Suriname. Het wachten is op de afkondiging van de datum waarop het strafproces aanvangt. Hoewel er geen vrees voor hun veiligheid bestaat, moeten de nabestaanden het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte te stellen van het doel van hun bezoek, zodat ook de ambassade in Suriname officieel op de hoogte is van de reis. Dit zegt Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachoffers Suriname, en broer van slachtoffer Eddy Hoost, aan dWT.

Romeo Hoost, broer van 8 Decemberslachtoffer Eddy Hoost.

 “Maar ik ga niet. Ik wacht het moment af waarop Bouterse wordt opgepakt en achter slot en grendel komt. Niet dat ik bang ben dat hij mij iets gaat aandoen, want daar gaat hij duizend keer voor moeten uitkijken”, stelt Hoost verder. Volgens hem zijn er mensen om hoofdverdachte Desi Bouterse heen, die denken dat “bevel” nog steeds “onaantastbaar” is. Hoost maakt duidelijk dat zijn organisatie regelmatig contact opneemt met Nederlandse politici om ze op de hoogte stellen van de ontwikkelingen met betrekking tot het 8 Decemberstrafproces. Deze ontmoetingen hebben een informatief karakter. Hij wil niet zeggen om welke politici het gaat, en volstaat met te zeggen “dat deze dwars door alle politieke partijen zitten”.

Uitbreiding Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname was in eerste instantie bedoeld voor de slachtoffers van de 8 Decembermoorden. Later zijn de activiteiten uitgebreid naar slachtoffers van onder andere de “couppleging, inspecteur Gooding en Moiwana”. Met dubbele gevoelens kijkt Hoost naar de inhoudelijke behandeling van het strafproces, dat na het reces van de Rechterlijke Macht aanvangt. “Nu 25 jaren later wordt de zaak eindelijk inhoudelijk in behandeling genomen.” Anderzijds is hij blij dat de lange tijd gemaakt heeft dat een “goed” en “opgebouwd” dossier is samengesteld. “Het mag niet zo zijn dat Bouterse vandaag wordt opgepakt en morgen op grond van vormfouten vrijuit gaat”, vindt de voorzitter. Voor hem is Bouterse geen verdachte, maar een “moordenaar”. “Die zal er alles aan doen om vrij te blijven.” Het comité heeft alle vertrouwen in de rechtsstaat Suriname. “Anders was deze zaak nooit in behandeling genomen door het Hof van Justitie.” Hoost is blij dat het inhoudelijke proces pas na het reces aanvangt, zodat het niet hoeft te worden onderbroken. Hij realiseert zich dat het een langdurig proces kan worden. Voor de nabestaanden is amnestie op dit moment een gepasseerd station. Hoost benadrukt dat de Nederlandse regering niet moet worden beschuldigd van inmenging in Surinaamse aangelegenheden. “Nederland laat zich helemaal niet in. Met de hand op mijn hart kan ik zeggen dat wij het als nabestaanden zijn, die om veroordeling van Bouterse vragen en niet Nederland.” In dit kader zegt hij dat het de nabestaanden waren die indertijd president Ronald Venetiaan hebben benaderd om al het mogelijke te doen, zodat de verjaring van de moorden kon worden gestuit. De nabestaande zegt dan ook “proficiat” aan de Surinaamse regering en justitie, die het klaar gespeeld hebben deze zaak zover te krijgen. “Eindelijk gerechtigheid.” Hoost hoopt ten slotte dat de berechting van Bouterse zo snel mogelijk achter de rug is, omdat “deze een domper legt op de Surinaamse ontwikkeling”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

16-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics