Nickerie.Net, dinsdag 17 juli 2007


VN-secretaris-generaal opent Achtste Wereld Hindi Conferentie met Hindi-toespraak
Geplaatst: 17/07/2007

New York (USA) -  VN-secretaris-generaal Ban ki-Moon kreeg een breed applaus toen hij de Achtste Wereld Hindi Conferentie vrijdag opende met het gebruiken van Hindi-taal. ‘Is sammelan mein bhag lete hue mujhe bahut khushi ho rahi hai, aur mai sab ko shubhkamnayen deta hun’ wat betekent: ik ben zeer gelukkig om aan de conferentie deel te nemen en mijn beste wensen te vervoeren aan alle deelnemers, zei Ban ki-Moon aan het eind van zijn toespraak. Wat hem aan het conferentietrefpunt bracht was waarschijnlijk zijn ‘vereniging met Hindi en Hindi-sprekende mensen tijdens zijn periode als Gezant van Zuid-Korea in New Delhi. Ondanks de controverse over het trefpunt en het doel van de Wereld Hindi Conferentie was er sprake van een vlot begin vrijdag met de Indische regeringsleider, Dr. Manmohan Singh, die de hoop uitdrukte dat Hindi de aandacht krijgt die het verdient in de Verenigde Staten.

Door deze bijeenkomst te volgen via videoconferentie van New Delhi, zei Singh dat het belangrijk is om de verenigbaarheid van de talen met Internet te verbeteren. Hij deelde zijn suggesties betreffende het statuut van Hindi-taal als wereldtaal en deze op te voeren. Singh: ‘Werken door in het buitenland verblijvende Indische schrijvers in de taal Hindi zouden in onderwijssyllabussen moeten worden omvat. Hindi wordt onderwezen in vele landen in de wereld. Om goed studiemateriaal voor te bereiden en Hindi op te voeren als taal van het Internet, moeten wij de ontwikkeling van Hindi-software, hardware en onderzoeksmotoren vergemakkelijken.’ De minister van Buitenlandse Zaken, Anand Sharma, de belangrijkste man betrokken bij de organisatie van de conferentie, onderstreepte de behoefte om Hindi het statuut van een wereldtaal te geven.

‘Aangezien dit de taal is die in de grootste democratie van de wereld wordt gesproken.’ Duizend afgevaardigden van verschillende delen van de wereld wonen de driedaagse conferentie bij. Uit India alleen wonen rond 500 afgevaardigden de zitting bij, die gezamenlijk door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Bharatiya Vidya Bhawan is georganiseerd.Deze conferentie moet Hindi als één van de officiële talen van de Verenigde Naties bevorderen en moet een strategie geëvolueerd worden om deze taal buiten India populair te maken. Het wordt om de vier jaar gehouden. Tot dusver, zijn zeven van dergelijke conferenties gehouden. Ze zijn gehouden in Nagpur (1975), Mauritius (1976), New Delhi (1983), Mauritius (1993), Port of Spain, Trinidad (1996), London (1999) en Paramaribo in Suriname (2003). New York werd gekozen als trefpunt voor de achtste conferentie.

Deze is toe te schrijven aan de aanwezigheid van een aanzienlijke niet- ingezetene Indische gemeenschap en het feit dat Vishwa Hindi Diwas ook gevierd werd in de Verenigde Staten van Amerika dit jaar. De primaire doelstelling van de conferentie van dit jaar is de betekenis van Hindi aan de wereld te ontwerpen. Volgens het Onderzoek ‘Comrie’ (gehouden in1998), is Hindi de tweede - de meeste gesproken taal van de wereld na Chinees. De zes officiële talen van de VN zijn Engels, Frans, Chinees, Russisch, Spaans en Arabisch. Een Kavi Sammelan (poëziezitting) werd georganiseerd op vrijdag avond, die een grote lokale menigte trok.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

17-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics