Nickerie.Net, dinsdag 17 juli 2007


Naam vliegveld Nickerie ter discussie

Nickerie -  Deze dagen is in het nieuws geweest dat het naambord van vliegveld Nickerie vrijwel onleesbaar is. Wat de Nickerianen echter meer dwarszit, is dat het vliegveld is genoemd naar een militair, Majoor H. Fernandes, die dienst deed tijdens het dictatoriaal regime van Desi Bouterse. Vooral na de decembermoorden zijn alle aandenken aan het militaire regime uit de gratie geraakt. Nickerianen zien liever dat het vliegveld naar hun eigenhelden wordt vernoemd.

Het ligt de Nickerianen nog vers in het geheugen hoe het lichaam van Professor Dr. Baal Oemrawsingh doorbloed werd aangevoerd op de luchthaven van Nickerie. Zijn tweeling broer Dr. Soegrim Oemrawsingh zwoor toen wraak, dat hij de daders de rekening zou presenteren. Echter kwam hij hier niet meer aan toe, want hij werd zelf omgebracht tijdens het slachtpartij in Fort Zeelandia op 8 december 1982.

De Nickerianen willen dat de luchthaven liever naar hun eigen helden wordt vernoemd. De namen die rond circuleren zijn van oud gouverneur Bonham (1811-1816), die ervoor zorgde dat district Nickerie niet bij Guyana werd ingelijfd, maar een deel van Suriname bleef. Ook de naam van wijlen Mr. Jaggernath Lachmon wordt genoemd, die symbool staat voor democratie en verbroederingspolitiek. De nationale luchthaven te zanderij is reeds vernoemd naar zijn politieke 'wederhelft' Johan Adolf Pengel.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net

17-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics