Nickerie.Net, vrijdag 20 juli 2007


Vereniging van Padiezaad Producenten krijgt leven
Geplaatst: 20/07/2007

Nickerie -  Gisteren was het eindelijk zover dat in het ADRON -gebouw in de Europolder de Vereniging van Padiezaad Producenten Suriname, afgekort V.P.Z.P body heeft gehad. Eerder op de dag heeft de Coördinator van het Research en Managementproject, Kardie Kartosoewito, een uitvoerige bespreking gehad met de bijkans 48 zaaizaadboeren die operationeel zijn in Nickerie. Het ligt in de bedoeling dat de vereniging die opgericht is, voor onbepaalde tijd zal zijn. Zo heeft de vereniging als doelen de kwaliteit van het padiezaad te verbeteren. Verder nog het leveren van een bijdrage aan een optimale zaaizaadvoorziening voor de rijstsector.

De verbetering van de kwaliteit van de padie moet de export als lokale kwaliteit ten goede komen. Binnen het al draaiende EU/CARIFORUM -project is verbetering van zaaizaad dan ook een van de componenten die de rijstindustrie een duw moeten geven. Dit project heeft naar zeggen van Kartosoewito nog twee seizoenen te gaan. Getracht zal worden om kwalitatief padiezaad te produceren onder begeleiding van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum en/of daartoe gekwalificeerde instantie en onder toezicht van de bij Wet ingestelde instantie.

Het bestuur onder leiding van G. Bierdja bestaat uit zeven man dat zich verder men hun leden gaan buigen om gezamenlijk te participeren in activiteiten die kunnen leiden tot kwaliteitsverbetering van de padiezaadproductie. Ook zal het bestuur moeten uitkijken naar andere activiteiten, die de doelstellingen positief kunnen beïnvloeden waarbij deze doelen ook behaald worden. De conceptstatuten zijn al tijdens de vergadering besproken en zullen nu verder geleid worden naar een notaris die dan op zijn beurt ervoor zal zorgdragen dat de VPZP rechtspersoonlijkheid krijgt. Kartosoewito haalde ook aan dat het ADRON binnenkort weer zal beschikken over een rijstveredelaar en dat binnenkort een training zaaizaadproductie van start gaat in het ADRON-gebouw.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

20-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics