Nickerie.Net, woensdag 25 juli 2007


Watervoorziening groenteverbouwers Van Pettenpolder baart zorgen
Geplaatst: 25/07/2007

Nickerie -  Groenteverbouwers van de Van Pettenpolder in het district Nickerie maken zich ernstige zorgen over de watertoevoer aldaar. Nu het lijkt dat het straks droogweer zal worden, zeggen groenteboeren ervoor te vrezen dat zij een tekort aan water kunnen krijgen. Dit zal als gevolg hebben dat de prijs van groente zal gaan stijgen. De boeren die verenigd zijn in de KGVP, zijn al jaren bezig op een terrein van bijkans 500 ha met hun activiteiten waar zij enorm veel problemen ondervinden. Velen van hen die hiervan leven, zeggen dat destijds grootgrondbezitters in de directe omgeving een staaltje met hen hebben uitgehaald door een verandering te brengen in de totale watertoevoer en op geen enkele manier noodvoorzieningen hebben getroffen dat de groenteverbouwers toch nog voldoende water kunnen krijgen voor hun gewassen.

De groenteverbouwers zeggen de situatie beu te zijn en hebben al jaren de instanties platgelopen zonder enig resultaat, omdat volgens hen hierin behoorlijk veel politiek wordt bedreven. Veranderingsplannen gedaan door de Coöperatie van Groenteverbouwers van de Van Pettenpolder om de situatie op te lossen zijn tot op heden niet besproken noch uitgevoerd. Om hun gewas gezond te houden hebben zij voldoende zoetwatertoevoer nodig. Wat de boeren ook ten nadele komt, is het feit dat landbouwvliegtuigen tijdens bespuitingen met chemicaliën ervoor zorgen dat er veel gif door de wind wordt meegenomen en uiteindelijk de groentevelden bereikt met alle negatieve gevolgen van dien. Dit heeft verder als gevolg dat de gezondheid van de mensen in die omgeving ook nadelig wordt beïnvloedt. Het gif dat met de wind meekomt, tast ook het (regen) water aan dat de groenteboeren opslaan in putten.

De KGVP waarschuwt ervoor dat dit een keertje desastreuze gevolgen zal kunnen hebben voor de vee- en groenteboeren in het project.
De groenteboeren doen nogmaals een dringend verzoek aan de instanties om de juiste maatregelen te treffen, zodat de levering van verse groenten aan de consument gegarandeerd blijft. Nu de boeren nog steeds zitten met de problemen, zien derden kans om een ‘hit and run’ spelletje te spelen door groenten waaronder peper illegaal vanuit Guyana binnen te smokkelen en hier af te zetten met dien verstande dat de consument hier niet weet of er wel keuring heeft plaatsgevonden of deze wel of niet gezond zijn. Deze lucratieve handel wekt bij de groenteverbouwers ook grote bezorgdheid en zij zien graag dat de overheid nu optreedt tegen deze malafide importeurs die voornamelijk in de nachtelijke uren hun waar binnenhalen via de backtrackroute.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

25-07-2007

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics