Nickerie.Net, vrijdag 03 augustus 2007


EBS-directielid Sam Mehairjan: 'Nickerie is in ontwikkeling’
Geplaatst: 03/08/2007

Nickerie -   EBS -Nickerie die op augustus haar 35-jarig bestaan heeft gevierd, is volgens bedrijfsleider Bryan Overeem door de jaren heen steeds gaan groeien. Het elektriciteitsbedrijf maakte een start met een capaciteit van 30 Kilowatt die vandaag de dag is gestegen naar 10.500 Kilowatt. De centrale die vroeger heeft gestaan aan de West Kanaalstraat, moest vanwege uitbreiding verplaatst worden naar de Clarapolder van waaruit energie wordt geleverd aan huishoudens en bedrijven. Overeem heeft ook gezegd dat Nickerie een van de eerste gebieden van Suriname is die elektriciteit heeft gehad wat volgens hem wel een primeurtje is. EBS- Nickerie heeft een personeelsbestand van 91 en een bestand van nog net geen 9000 afnemers. Het uit Nickerie afkomstige EBS- directielid Sam Mehairjan zei dat Nickerie in voortdurende ontwikkeling is en dat de zaken goed gaan voor Nickerie.

Foto: De EBS- toppers Sam Mehairjan (rechts) en Bryan Overeem (links)

De EBS voelt zich dan ook trots om in de voorste linie te staan van deze ontwikkelingen in Nickerie. Het bedrijf is hard bezig zijn capaciteit te verhogen. Een van de machines met een capaciteit van 1.8 Megawatt is reeds in Paramaribo gearriveerd. Momenteel worden allerlei civieltechnische werken gedaan op het EBS -complex te Clarapolder waar deze machine binnen zeer korte tijd zal komen te staan. Naar verwachting zal deze in de maand september wanneer de padieoogst van start gaat, in werking treden. Dit zal met zich meebrengen dat de piek met 3 Megawatt zodanig zal worden verhoogd, waardoor zij de stroomleveringen niet meer hoeven uit te schakelen, maar voortaan de energielevering kunnen garanderen.

Echter is dit volgens Mehairjan nog maar een noodhulp. Momenteel is de EBS bezig met onderhandelingen om te kijken in hoeverre nog een verhoging van 3- 3.5 Megawatt valt te realiseren. Het gaat hierbij om Wartsila motoren. Het voordeel van deze motoren is dat zij draaien op zware olie,die goedkoper is dan diesel. Energie opwekken met diesel is veel hoger. Een kilowattuur dat nu 0.07 dollar cent kost, zal zeker 0.20 dollar cent worden met diesel. EBS streeft in zijn beleid naar efficiëntie en heeft in het Caribischgebied een van de goedkoopste elektriciteitsprijzen. Dit is gebleken op een meeting in Barbados, waar elektriciteitsbedrijven van het Caribischgebied vertegenwoordigd waren. Voorts is de EBS ook bezig met Indiase ondernemers om te kijken in hoeverre rijstkaf kan worden omgezet in energie. Verbranding van rijstkaf is al jaren een milieulast in Nickerie.

Te Waterloo heeft de EBS reeds een stuk land aangevraagd waar zo een kafcentrale zal worden opgezet. De papieren hiervoor zijn nog niet in orde. Zodra dit een feit zal zijn, zal gelijk van start worden gegaan om het perceel bouwrijp te maken. Er is reeds een aanbod binnengekomen van de nog op te zetten rijstkafcentrale. Het Indiaas bedrijf waarmee de EBS onderhandelt, heeft reeds zijn huiswerk gemaakt. Het is maar een kwestie van tijd dat deze centrale heel gauw gebouwd zal worden wat een heel positief punt zal zijn voor Nickerie. Naar verwachting zal meer dan de helft van de energie van Nickerie met rijstkaf worden geproduceerd. EBS hoopt op een goede medewerking tussen de molens die in de start fase kaf zullen leveren, waardoor ook zij een beter economisch leven zullen hebben. Er wordt ook bekeken om een transmissielijn te trekken vanuit Clarapolder naar de Soekramsinghstraat.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriame

03-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics