Nickerie.Net, zaterdag 04 augustus 2007


EU draait in 2009 geldkraan bananensector dicht

Vernon Texel, 03/08/2007

Paramaribo - In 2009 wordt de Europese geldkraan voor de bananensector definitief dichtgedraaid. Dan is de 24 miljoen euro, die de Europese Unie (EU) als ondersteuning heeft gereserveerd voor de Surinaamse bacoven, uitbesteed. Volgens Brussel de hoogste tijd dat Suriname dan de (financiële) regie overneemt. Dit geldt ook voor de overige landen in de regio.

Sinds de herstructurering in 2000 heeft de EU al meer dan 20 miljoen euro in de bananenindustrie gepompt. “In 2010 moet de sector op eigen benen”, benadrukt Richard van de Horst, zaakgelastigde van de Europese Commissie – het dagelijks bestuur van de EU – in Suriname. Daarom dat de Staat volgend jaar overgaat tot het privatiseren van de sector. “Bij privatisering bestaat redelijke kans dat de industrie overgaat in buitenlandse handen, maar dat hangt af van hoe agressief lokale investeerders zijn. Uiteindelijk moet je kijken welke richting je op wil en wat het beleid daarvoor is”, zegt minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos).

De Stichting Behoud Bananensector Suriname (SBBS) is uit het dal geklommen sinds de doorstart in 2000 bij het faillissement van de NV Surland. “Als de cijfers niet bedriegen wordt dit jaar een kleine winst van 2,5 miljoen US dollar geboekt”, voorspelt Van Ravenswaay. Door de regen is het gewicht van de bananen enigszins afgenomen. “Bananen hebben zon nodig om te groeien”, verklaart SBBS-financiëel directeur Lando Ramdin de gewichtsafname. De kostprijs van een doos bananen gaat ook gestaag omlaag: van 11,38 US dollar in 2001 naar 8,13 US dollar dit jaar. In 2008 moet dat zijn gedropt naar 5,90 US dollar per doos. Om dit te bereiken gaat SBBS afspraken maken met producenten van onder meer ureum en dozen om op basis van kwantiteit meer korting af te dwingen.

Plos en de EU hebben gisteren een financieringsovereenkomst getekend met het aannemersbedrijf Nameco van Waldo Ramdihal voor de bouw van een pakloods en laboratoria voor de SBBS. Via de laboratoria moeten vooral ziektes en plagen aan de aanplant worden gemonitord. De EU geeft hiervoor bijna 300.000 euro en het werk moet binnen tien maanden zijn afgerond. Tussen september en november vindt de oplevering plaats van andere grote projecten waarin is geïnvesteerd om de concurrentiepositie van de bananensector op de wereldmarkt te verbeteren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics