Nickerie.Net, woensdag 08 augustus 2007


Kater na rekening mobiel internet, consumentenbond eist actie kabinet

Dertig euro voor versturen vakantiefoto

AMSTERDAM - Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) moet optreden tegen misstanden bij aanbieders van mobiel internet. Dat stelde de Consumentenbond gisteren. Volgens de bond doen telecombedrijven te weinig moeite om hun klanten te wijzen op de risico’s van mobiel internetten in het buitenland, zoals het versturen van e-mails met foto’s vanaf het vakantieadres.

De bond kreeg diverse meldingen binnen van mensen die onverwachts een rekening van honderden of zelfs duizenden euro’s kregen nadat ze in het buitenland via hun laptop of mobiele telefoon op het internet actief waren geweest. Een Nederlandse vakantieganger in Frankrijk kreeg een sms’je van zijn telefoonbedrijf dat zijn rekening binnen enkele dagen tot 650 euro was opgelopen. Een toerist in China werd verzocht 1000 euro voorschot te betalen omdat zijn rekening een veelvoud hiervan zou worden.

De Consumentenbond heeft in april al aan de bedrijven gevraagd om hun klanten actief te waarschuwen. Maar die reageerden volgens de bond niet adequaat. „Ze beperken zich tot informatie op de site, een folder of een algemeen sms’je.” Tweede Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD steunt het pleidooi van de bond en wil van Heemskerk weten of de aanbieders hun klanten wel goed informeren. Desnoods moet de bewindsman de bedrijven ertoe verplichten.

• Staatssecretaris ro Heemskerk toerist

Verder wil de Consumentenbond dat het kabinet zich hard maakt voor Europees onderzoek naar excessieve tarieven, zodat die verboden kunnen worden: „Zolang consumenten voor 10 euro onbeperkt mobiel internet hebben in Nederland, kan de bond zich niet voorstellen dat euro’s per mb (oplopend tot zelfs 30 euro per mb) een reëel tarief is.” Met 1 mb kun je ongeveer één mailtje met een foto in een hoge resolutie versturen.

Heemskerk stelt dat hij de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Bovendien wijst hij erop dat de Europese Unie eerder dit jaar bij een akkoord over verlaging van de internationale beltarieven, heeft afgesproken om de prijzen van het internationale dataverkeer te monitoren. Volgens hem zijn de telco’s al verplicht klanten te informeren over bellen en datacommunicatie in en naar het buitenland.

 Woordvoerder Henny van der Heiden van T-Mobile reageert als door een wesp gestoken: „De Consumentenbond probeert weer eens met een paar extreme gevallen goede sier te maken. Wij hebben onze klanten per e-mail en in bijsluiters bij maandelijkse rekeningen op de tarieven gewezen.” Ook Arie de Zeeuw van Vodafone bestrijdt dat er te weinig vooraf geïnformeerd is.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Telegraaf

01-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics