Nickerie.Net, maandag 06 augustus 2007


Agrarische sector dreigt in het slop te geraken

Beta Debidien, 06/08/2007

NIEUW-NICKERIE - “De weigerachtige houding van de regering ten aanzien van het verzoek om teruggave van de betaalde belasting op brandstof aan de padieboeren”, noemt de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) “typerend voor de stiefmoederlijke wijze waarop de afgelopen jaren de gehele agrarische sector is behandeld.

Of het nu gaat om de rijstsector, de melksector, de tuinbouw of de visserij, alles stagneert of dreigt in het slop te geraken”. Dat schrijft het bestuur van de SPBA in een zaterdag uitgegeven communiqué. Harinandan Oemraw, ondervoorzitter van de boerenorganisatie zegt dat de padieboeren hun buik vol hebben van de opgeroepen sfeer waarin gesproken wordt van “alweer de rijstsector, alweer geklaag van padieboeren” en van het blussen van brandjes door de overheid in geval van droogte, wateroverlast en andere calamiteiten. Ook de afwijzing van boeren die klagen over stijgende prijzen van inputs zint de SPBA niet.

De boerenorganisatie vraagt de regering en het parlement waarom de bauxietmaatschappijen Suralco en Billiton en de zo succesvolle goudmaatschappij IAMGOLD geen belasting betalen op de geïmporteerde brandstof, terwijl ze tientallen miljoenen Amerikaanse dollars aan winsten maken. “Integendeel betaalt IAMGOLD nog minder voor elektriciteit dan de gewone consument,” zegt Oemraw. De regering zou de kwestie van belastingvoordeel van boeren en de liberalisatie van de rijstsector tot een discussiepunt moeten maken.

De rijstsector voorziet als belangrijkste productiesector in handen van Surinamers, in ruime werkgelegenheid en voedsel en is tevens een deviezenverdiener. Deze sector verdient daarom tenminste dezelfde benadering en belastingvoordelen als de buitenlandse maatschappijen. Oemraw geeft aan dat de SPBA zich hiervoor zal inzetten.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics