Nickerie.Net, maandag 06 augustus 2007


Surinaamse groente onder druk in Europa
Eric Mahabier, 04/08/2007

DEN HAAG - Groente uit Suriname kan niet meer concurreren op de Europese markt. De kwaliteit tegenover groente uit andere landen is “abnormaal slecht”, de prijs is erg hoog en de verpakking laat veel te wensen over. Indien er geen verbetering optreedt in deze zaken zal binnen afzienbare tijd de export van Surinaamse groente naar Europa stopgezet worden.

 


Deze peperbomen die in kassen geteeld worden, worden ongeveer drie meter lang. Karansingh Bansraj brengt de gave pepers tegen concurrerende prijzen op de markt.
dWT - Eric Mahabier
 Dit voorspelt Karansingh Bansraj, Surinaamse groente-importeur en -verbouwer in Nederland. Wekelijks importeert hij ongeveer 2500 kilo groente uit Suriname en zelf verbouwt hij op weekbasis ongeveer 5000 kilo Surinaamse groente in Nederland. Zo'n drie maanden geleden importeerde Bansraj op weekbasis nog ruim 5000 kilo groenten uit Suriname. “Het zijn echt de oudere Surinamers die zoeken naar groenten uit Suriname.

Maar straks valt ook dat weg”, vreest de hij. “Kwaliteit is ontzettend belangrijk”, bevestigt Ben de Vries, douanedeclarant bij De Greenery, een groente en fruit import- en exportbedrijf. Hij importeert onder meer ramboetang uit Suriname en exporteert knoflook naar Suriname. “Volgens hele hoge standaarden worden de producten verpakt bij De Greenery omdat de verpakking voor een deel ook de kwaliteit bepaalt, zegt de Vries.

 Hoge vrachttarieven, weinig voorlichting en ontbreken van koelfaciliteiten in Suriname liggen volgens Bansraj ten grondslag aan de slechte concurrentiepositie van Surinaamse groente. In totaal wordt wekelijks zo'n 15000 kilo Surinaamse groente Nederland ingevoerd. Bansraj is ervan overtuigd dat de cijfers enkele maanden terug veel hoger lagen. “Ze verpakken die groenten niet goed. Als ze hier aankomen moet je haast de helft weggooien. Tayerblad bijvoorbeeld kan ik niet langer dan twee dagen houden, want het wordt zwart.” Bansraj adviseert de overheid een instantie in het leven te roepen die zich toelegt op de goedkeuring van groente. Deze moeten eerst aan bepaalde eisen en voorwaarden voldoen alvorens geëxporteerd te kunnen worden.

 “Boulanger kost mij uit Suriname 3 euro en dan heb ik nog geen winst daarop gemaakt. Diezelfde boulanger kost mij uit Santo Domingo 1,50 euro en de kwaliteit is daar ook heel goed.” De vracht- en afhandelingskosten in Santo Domingo zijn ongeveer 70 euro cent per kilo, terwijl dat voor Suriname 2 euro per kilo is. De groenteverbouwer doet een beroep op de overheid ook te werken aan de verlaging van de vrachttarieven. Een ander probleem dat zich voordoet is dat ook landen als Ghana en Frankrijk nu Surinaamse groentensoorten verbouwen. Ze zijn in staat door hun scherpe prijzen en goede kwaliteit, de Surinaamse groente helemaal van de Europese markt te duwen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics