Nickerie.Net, dinsdag 07 augustus 2007


Opnieuw meerderheid vrouwen in jeugdparlement

Nancy de Randamie, 07/08/2007

Paramaribo - In het eerste jeugdparlement zaten zeventien dames. Bij het komende jeugdparlement blijkt dit ook het geval te zijn. Zeventien van de negenentwintig kandidaten zijn vrouw. Voorzitter van het Vrouwen Parlement Forum (VPF), Iris Gilliad, is in 2000 gestart met de 50/50 campagne. De 50/50 campagne beoogt een evenredige participatie van mannen en vrouwen in alle besluitvormende organen.

Voor het jeugdparlement geldt bijna het omgekeerde in vergelijking met de volwassen bestuursorganen. Volgens Gilliad zegt dit veel over waar de belangstelling van jonge mensen naar uitgaat: “Ik denk inderdaad dat de jongedames actiever zijn binnen jongerenorganisaties. En dat heeft zijn weerspiegeling binnen het jeugdparlement. De jongedames geven zich eerder op om aan maatschappelijke activiteiten deel te nemen. Terwijl de jongemannen eerder daar zijn waar een moni te maken is, om bijvoorbeeld leuke dingen te kopen.”

De VPF-voorzitter vindt dit geen goede ontwikkeling. “Meer jongens moeten gestimuleerd worden maatschappelijk actief te worden.” Herkozen jeugdparlementariër, Tina Dulam, vindt het geweldig dat er opnieuw zeventien vrouwen in het jeugdparlement zitten. “Als je in het veld gaat, zie je meer vrouwen dan mannen.” Samira Zebeda, die er namens Yedu net niet inkwam voor Paramaribo, bevestigt de bevindingen van Dulam. “Er waren meer vrouwelijke kandidaten en meer vrouwen dan mannen hebben gestemd. Logisch.” Volgens Zebeda zijn veel jongemannen minder geïnteresseerd hun recht op inspraak te doen gelden.

Raynel Fraser van de Jonge Nationalisten is blij dat er meer gendergelijkheid is tussen mannen en vrouwen. “Het is belangrijk dat vrouwen hun plaats opeisen.” Gilliad heeft als kanttekening dat bij de vorige verkiezingen ondanks een meerderheid aan vrouwelijke jeugdparlementariërs, een man tot voorzitter is gekozen. “Een heleboel van de jongedames hebben prima gefunctioneerd binnen het jeugdparlement. Nu moeten ze nog het geloof hebben dat ook een vrouw in staat is om leider te zijn.” De VPF-voorzitter vindt het heel erg jammer dat zo weinig jongeren hebben gestemd. “Waarschijnlijk omdat ze niet merken dat er een verandering komt in hun positie. Jongeren zien geen perspectieven in de samenleving. Wij volwassenen moeten hen die perspectieven aanreiken.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics