Nickerie.Net, woensdag 08 augustus 2007


Nickerie ‘Second capital of Suriname’ vandaag 128 jaar
Geplaatst: 08/08/2007

Nickerie -   Vandaag, 8 augustus, viert Nieuw Nickerie zijn 128 - jarig bestaan. De vlakke, in zee uitstekende punt aan de rechteroever bij de monding van de Nickerierivier, door een zandige zoom omgeven, had de naam van “Nickerie-Punt”. Op deze punt of kaap werd omstreeks 1820 een dorp aangelegd, de Punt genaamd. Zij bestond uit vier rechthoekige blokken, lopend door een Kruisstraat, met name zuid en noord en de Dwarsstraat oost en west. De ontwikkelingen in dit gedeelte van Suriname bleven niet stilzitten. Met de toenemende bloei van het district nam de punt in uitbreiding en bevolking toe. De drukke communicatie en bevolking bleven maar toenemen.

Enkele “must see” zaken in Nickerie

Er ontstond een levendige handel met Berbice wat o.a. ook heeft gemaakt dat de Punt er langzamerhand aantrekkelijk begon uit te zien en al heel gauw een plaats van betekenis werd in die tijd. Na geplaagd te zijn door de zee verschoof het huidige district Nickerie zich uiteindelijk aan de linkeroever van de Nickerierivier waar het tot op heden staat en heel veel ontwikkelingen heeft meegemaakt.

Vandaag de dag heeft Nickerie een belangrijke plaats ingenomen en is dan ook de grootste producent van rijst in ons land. De ontwikkelingen van Nieuw Nickerie als “center point” van het district zijn gedurende de afgelopen jaren, maar zeker de laatste 60 jaar zienderogen toegenomen. Men spreekt dan ook terecht over “The Second Capital of Suriname.”

De ontwikkelingen die dit district blijft meemaken hebben de allure om ooit het “DUBAI” van ons land te gaan worden. Onder de Nickerianen is er veel inzicht en inzet, flexibiliteit, ontwikkelingsvisie en doorzettingsvermogen merkbaar die alle nodig zijn om de voortschrijdende ontwikkelingen op mondiaal niveau bij te benen. De Nickerianen zijn ondanks de vele ups en downs sterk gemotiveerd en hebben door de jaren heen hun dynamiek op verschillende fora geëtaleerd.

Met de herdenking van haar 128- jarig bestaan is Nieuw Nickerie nog niet waar het moet zijn. Met haar steeds besproken gastvrijheid en zeer geliefde lekkere massala kwie-kwie en andere ontwikkelingen rekenen de Nickerianen erop dat men in de naaste toekomst op elk gebied zal gaan investeren om hogerop te komen. Een oud Nickeriaans gezegde luidt dat wie in het district Nickerie heeft gewerkt, haast overal ter wereld kan worden ingezet.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

08-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics