Nickerie.Net, maandag 13 augustus 2007


Padieprijs met 20 procent omhoog

Beta Debidien, 11/08/2007

NIEUW-NICKERIE - Gelet op de ontwikkelingen op de wereldmarkt, is het te verwachten dat de padieprijs met ongeveer twintig procent zal stijgen. “De prijs van cargo op de wereldmarkt is gestegen van 320 Amerikaanse dollar naar ongeveer 365 per ton”, zegt George Pahlad, voorzitter van de Vereniging van Rijstverwerkers en Exporteurs (VRE). “Door deze ontwikkeling gaat ook de padieprijs van 9 US dollar naar ongeveer 11,5 US dollar per baal van 79 kg.”

 Volgens hem gaat het hier om vraag en aanbod, waarmee altijd rekening gehouden moet worden. “Het kan zijn dat de prijzen meer zullen bedragen, omdat we de exacte prijs van witte rijst nog moeten krijgen om dat door te berekenen in de nieuwe opkoopprijs.” In de komende dagen zal Pahlad samen met de verwerkers/ opkopers om de tafel zitten om een definitieve padieprijs te bepalen. Pahlad onderkent dat de productiekosten van padie enorm zijn gestegen. De najaarsoogst 2007 staat voor de deur en begint eind van de maand.

De rijstboeren kijken nu al uit naar de nieuwe opkoopprijzen. “Ik juich deze ontwikkeling toe, maar zal het pas echt geloven wanneer de eerste groep boeren de nieuwe opkoopprijzen uitbetaald krijgen voor hun product”, zegt Mukesh, een rijstproducent in de Oostelijke polders. Hij is niet te spreken over de productiekosten die bij dit seizoen fors omhoog zijn gegaan. “Vooral waar wij nu 1.700 Surinaamse dollar (SRD) moeten neertellen voor een ton kunstmest.” Mukesh verwacht niet dat door deze ontwikkeling ook de prijzen van goederen in de winkels omhoog gaan. Intussen heeft hij vernomen dat de consument voor rijst en rijstproducten in de winkels iets meer moet betalen. “Nu moet men 24 SRD voor een zak rijst van 22 kg neertellen in plaats van 22 SRD.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics