Nickerie.Net, dinsdag 28 augustus 2007


Viering Raksha Bandhan - bescherming van zussen door broers

Akhielesh Mahabier

Nickerie - Dit jaar wordt de Raksha Bandhan gevierd op 28 augustus. Deze datum staat gelijk aan de dag waarop de volle maand valt in de maand Augustus , ook bekend als Sravana. Het is een hindostaanse feest voor broers en zussen. De zus zoekt haar broers op en bindt een beschermkoord om diens pols. De broer wordt dan geacht een geschenkje te geven aan zijn zus en haar alle bescherming te bieden. Dit feest is bedoeld om de relatie tussen broer en zus te gedenken. Deze dag is ook bekend onder de naam Rakhi. Overigens betekent het niet dat zussen zonder broers 'onbeschermd' blijven, want bij Raksha Bandhan mag men ook een goede bevriende neef of kennis als broer beschouwen en hem een rakhi binden.

Foto-impressie Raksha Bandhan

Njarlie bindt een Rakhi aan zijn buurjongen Rishaant, met wie zij tot nu toe samen is opgegroeid.

Een stukje lekkernij mag niet ontbreken

De innige broer/zus band met een eeuwige bescherming

Rishaant samen met zijn zusje Aazmi (links) en Njarlie. Aan het begin van de ochtend stond de teller op 2. In de loop van de dag kwamen er een aantal Rakhi's bij. Voor Rishaant een dag vol lekkernijen, echter wel met wat minder centjes!

Raksha Bandhan in de praktijk

Zussen gaan naar hun broers om een eenvoudige ceremonie te houden. Deze houdt in dat de zus een koortje (een Rakhi) om de pols van haar broer(s) vastbindt. De Rakhi is oorspronkelijk gemaakt van rode en goudgekleurde garen. Tegenwoordig zijn ze er in alle kleuren van de regenboog en in allerlei variaties; zelfs met foto's.

 

De tradiotionele ceremonie wordt voorafgegaan door een "Aarti" voor de broer. Daarna zal de zus het koortje om de pols van haar broer vastbinden en tegelijkertijd bekrachtigt ze hun relatie door het opzeggen van een mantra in het sanskriet (tegenwoordig ook in eigen taal) en gebruikt ze rijst en "durva" gras als symbool voor een zegenende werking. De letterlijke betekenis van de mantra is: "O broer, moge jij een lang en gelukkig leven hebben." Na de voltrekking van de ceremonie stopt de zus wat zoetigs, vaak laddu, in zijn mond, waarop de broer een klein kado aan de zus overhandigd, meestal is dit in de vorm van een beetje geld of een geschenk.

 

Raksha Bandhan - hoe het begon

Het woord "Raksha" betekent bescherming en "Bandhan" betekent relatie. Vrij vertaald betekent het dus de beschermende relatie.

 

De Bhavisya Purana (een van de heilige geschriften) refereert naar een gevechtsstrijd tussen de devta's en demonen. Tijdens deze strijd raakt koning Indra (koning van de devta's) gedeprimeerd. Op dat moment komt zijn vrouw Sachi met een zijden koortje en zegt de mantra op ter bescherming van koning Indra en maakt het vast om zijn pols. Uiteindelijk overwon Indra de demonen. Sindsdien wordt deze dag gevierd.

 

Niet alleen goddienstige, maar ook een symbolische aangelegenheid

Raksha Bandhan is overigens niet echt een godsdienstige aangelegenheid, maar een sentimentele kwestie. De relatie krijgt een diepere betekenis als de broer wat ouder wordt: hij zal zijn zus moeten beschermen! Vroeger was het gebruikelijk dat wanneer de zus getrouwd was, haar familie haar zelden kwam opzoeken, vanwege de grote afstanden. Raksha-Bandhan maakt de man duidelijk dat de vrouw er niet alleen voor staat, maar dat wanneer zij hulp nodig heeft, haar broer(s) haar te hulp kunnen schieten.

 

Raksha Bandhan benadrukt de biologische relatie tussen broer en zus. Maar tegenwoordig is het ook gebruikelijk in symbolische broer/zus relaties; dus tussen vrienden en kennissen. Raksha Bandhan is dus niet alleen een biologische, maar vooral een beschermende relatie, die niet beperkt blijft onder hindostanen maar ook samen met andere bevolkingsgroepen wordt gevierd!

 

Rakhi data voor de komende jaren:
16 augustus 2008
5 augustus 2009
24 augustus 2010

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Surya

28-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics