Nickerie.Net, donderdag 30 augustus 2007


Verschillen in opkoopprijs padie bij start najaarsoogst

Beta Debidien, 30/08/2007

NIEUW-NICKERIE - Er is nog geen vaste opkoopprijs van natte padie bij de start van de oogst dit najaarsseizoen. Enkele opkopers zijn dinsdag het veld ingegaan en hebben een bod gedaan van 33 Surinaamse dollar, terwijl anderen iets minder willen betalen voor een baal padie van 79 kg. De rijstboeren zijn niet helemaal tevreden over de gang van zaken in de rijstsector, alhoewel dit seizoen een betere opkoopprijs wordt aangeboden.

ďDe nieuwe opkoopprijzen die opkopers hebben aangeboden voor een baal padie liggen ongeveer SRD 5,- hoger dan het afgelopen seizoen", zegt Mahadew Tahadil, landbouwer in de Clarapolder. Hij is momenteel bezig met de oogst en verkoopt zijn product aan de opkoper/verwerker Ramadin, met wie hij al jaren zaken doet. "Ik weet nog niet tegen welke prijs de opkoper zal rekenen, maar de afspraak met hem is dat hij dezelfde prijs zal hanteren als anderen" zegt Tahadil. Hij vindt SRD 33,- voor een baal natte padie redelijk, aangezien ook de productiekosten bij dit seizoen omhoog zijn gegaan.

Door de stijgende prijzen van kunstmest, brandstof en chemicaliŽn is de kostprijs gestegen van SRD 1700,- naar ongeveer SRD 1950,- per hectare. Dit seizoen is de opbrengst per hectare ongeveer op hetzelfde niveau als van het vorig seizoen. Tahadil vreest dat niet alle padie die in het veld ligt, wordt binnengehaald. De combines kunnen namelijk vanwege de drassigheid van de arealen niet overal oogsten. Vanwege de regens hebben de rijstboeren het water niet optimaal kunnen weglozen.

Djamnapersad Ramjiawan, landbouwer in de Beatrixweg, zit met een areaal van 6 hectare dat nog afgeoogst moet worden. Hij verwacht een lage opbrengst, omdat zijn gewas in de regentijd in bloei stond. Deze landbouwer had droog weer verwacht bij de oogst. Ondanks een redelijke infrastructuur zit zijn areaal vol met regenwater. Hij vraagt zich af hoe hij straks zijn padie zal afvoeren, indien de regens aanhouden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

30-08-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics