Nickerie.Net, maandag 10 september 2007


Uitspraak maritiem geschil wordt eindoordeel

Ivan Cairo, 08/09/2007

Paramaribo - Suriname heeft zich verdragsmatig neer te leggen bij de uitspraak in het maritieme grensgeschil met Guyana die later deze maand wordt verwacht. Het wordt een eindoordeel, omdat er geen hoger beroep mogelijk is en slechts om verduidelijking kan worden gevraagd of kanttekeningen worden geplaatst. President Ronald Venetiaan hoopt op een gunstige uitspraak voor Suriname, maar liet op een persconferentie gisteren doorschemeren, dat “de verwachting is dat geen land 100 procent gelijk zal krijgen.”

Guyana legde het maritiem grensgeschil met Suriname steunend op de VN Conventie over de Rechten van de Zee in februari 2004 voor aan een Arbitrage Tribunaal om de grens tussen de twee landen definitief te stellen. De zaak is uitgeprocedeerd en het tribunaal maakt deze maand het vonnis bekend. Georgetown claimt een groot deel van Surinames zeeareaal en gaf concessies uit om daar naar olie en gas te boren.

In juni 2000 gooide Suriname de Guyanese olie-ambities in de war door met wapengekletter een boorplatform dat met toestemming van Guyana voor de kust wilde boren, weg te jagen. Opeenvolgende overlegronden en bemiddeling van de CARICOM die daarna volgden, leverden niet het door partijen gewenste resultaat op en ook strandde politiek topoverleg in Montego Bay, Jamaica, door de presidenten Jagdeo en Wijdenbosch in juli 2000.

Met de uitspraak van het arbitragetribunaal komt een einde aan de ruzie over het zeegrensgebied. Op de zuid- en westgrens betwisten respectievelijk Guyana en Frans-Guyana ook delen van het Surinaamse grondgebied. Nog onduidelijk is wanneer partijen om de tafel gaan om ook deze grenskwesties op te lossen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10-09-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics