Nickerie.Net, maandag 17 september 2007


Landbouw faculteit noodzakelijk in Nickerie
Geplaatst: 17/09/2007

Nickerie -  “Ik ben al een hele poos bezig te pleiten voor een Landbouw faculteit in Nickerie en ik ga er nog steeds voor”, zegt parlementariër Soedeshchand Jairam. Er zijn een heleboel studenten die jaarlijks hun middelbare school goed doorlopen en hun diploma’s behalen, maar vanwege financiële omstandigheden niet in staat zijn om verder te studeren. Ook het verblijf in de stad vormt een groot obstakel omdat men de kosten van het internaat niet kan betalen. Blijven in Nickerie legt deze kinderen dan ook geen windeieren, omdat het heel moeilijk is om in Nickerie aan werk te komen. Dit heeft als gevolg dat de werkloosheid in Nickerie toeneemt.”

Volgens Jairam moet Nickerie het uiteindelijk toch hebben van de grootschalige landbouw. Vandaar dat zo een faculteit in Nickerie dus op haar plaats zou zijn. De bouw van zo een faculteit zou niet alleen een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Nickerie, het zou voor velen ook een uitkomst zijn om verder te kunnen studeren.

 Ook zou middels de Landbouwuniversiteit het wetenschappelijk onderzoek bevorderd worden. Volgens Jairam is biodiversificatie noodzakelijk en vooral geplaatst tegen de achtergrond van de internationale ontwikkeling, waarbij de vraag naar kwaliteitslandbouwproducten heel groot is. Jairam zegt dat wil men goede kwaliteit hebben, men er dan naar toe moet werken om ook de kennis en de technologie op te voeren. Met de ontwikkeling van de biodieseltechnologie is de landbouwsector steeds belangrijker aan het worden en de voorspelling is dat de landbouw uiteindelijk, over een aantal decennia, de belangrijkste leverancier gaat worden voor energie.

Santi Sieuw

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

17-09-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics