Nickerie.Net, vrijdag 21 september 2007


Guyana krijgt leeuwendeel maritiem betwistgebied - President Venetiaan tevreden

Ivan Cairo, 21/09/2007

Paramaribo - Met de toegewezen 33.152 vierkante kilometer (12.800 vierkante mijl) krijgt Guyana het leeuwendeel van het maritieme grensgebied dat Suriname tot zijn grondgebied rekende. Suriname krijgt de resterende 17.871 vierkante kilometer (6.900 vierkante mijl). Dat heeft het Arbitrage Tribunaal inzake de VN Conventie over de rechten van de zee (UNCLOS) gisteren bekendgemaakt. Toch is president Ronald Venetiaan tevreden en verheugd over de uitspraak en doet hij een beroep op de samenleving deze te accepteren en te respecteren en ook tevreden te zijn. Vooral omdat nu definitief een einde is gekomen aan het dispuut met Guyana over het zeegrensgebied, een voor partijen bindende grenslijn is bepaald en de “drastische lijn” die Guyana wilde laten trekken is afgewezen. Ook de schadevergoeding van 34 miljoen US dollar die Georgetown had geëist, is door het tribunaal van tafel geveegd.

Zo ziet de verdeling uit van het maritiem gebied, zoals die door het Arbitrage Tribunaal inzake de VN Conventie over de rechten van de zee (UNCLOS) is verdeeld onder Suriname en Guyana.

 Suriname krijgt het rechterdeel groot 17.871 vierkante kilometer (6.900 vierkante mijl) en Guyana het linkerdeel van 33.152 vierkante kilometer (12.800 vierkante mijl).  Het tribunaal bevestigde verder dat de gehele Corantijnrivier van Suriname is.Het tribunaal heeft verder bevestigd dat de gehele Corantijnrivier van Suriname is en, gelet op de grens die nu is getrokken in de territoriale zee, heeft Suriname de ruimte om de scheepvaart in en uit de Corantijnrivier te controleren. De vermoedelijke oliebron, Eagle, de directe aanleiding voor het oplaaien van het maritiem grensgeschil in juni 2000, valt nu binnen het gebied dat aan Guyana is toegewezen. De president hoopt dat eventueel aan de Surinaamse kant van de zeegrens ook aardolie zal voorkomen. Eagle ligt op 8 mijl van de nu vastgestelde grenslijn.

Tijdens een persconferentie gistermiddag benadrukte Venetiaan dat met de uitspraak Suriname ongeveer 12.000 vierkante kilometer zeegebied extra bijkrijgt om daar voorkomende natuurlijke hulpbronnen te exploiteren. Zowel het staatshoofd als Paul Saunders, die Surinames case bij het tribunaal verdedigde, wees erop dat de verdediging succesvol is geweest, waardoor een aantal van Guyana’s claims zijn afgewezen. Zo werd de eis om de grens te laten lopen vanaf de 34 graden lijn afgewezen. Hierdoor liggen enkele olieconcessies die door Georgetown waren uitgegeven nu op Surinames territoir. Ook de claim dat Suriname geweld heeft toegepast om het CGX-olieboorplatform in 2000 te verjagen, is afgewezen. Wel werd Suriname op de vingers getikt dat met geweld is gedreigd. Ook Guyana is door het tribunaal berispt, omdat dat land tegen beter weten in concessies in een betwist gebied heeft uitgegeven en ook toestemming heeft gegeven om olieboringen te laten verrichten. Beide landen zijn bovendien bekritiseerd, omdat ze vóór het CGX-conflict onvoldoende hebben gedaan om in die periode provisionele afspraken te maken omtrent activiteiten in het toen nog omstreden gebied.

Dat Suriname de marine inzette om zijn soevereiniteit te verdedigen, is volgens Venetiaan ten onrechte als onwettige dreiging met geweld gekwalificeerd. Venetiaan riep Guyana op ermee in te stemmen dat de documenten en mondelinge pleidooien van partijen in deze zaak, openbaar worden gemaakt, “zodat eenieder hieromtrent voor zichzelf kan oordelen”.-.


Anti-climax in martiem geschil

21/09/2007 (dWT redactioneel)

De kogel is door de kerk. Het arbitrair hof heeft zijn vonnis geveld in het spraakmakende grensgeschil tussen Suriname en Guyana; het olierijke kustdeel gaat naar Guyana in een 51 procent beslaand maritiem gebied en Suriname krijgt de resterende 49 procent waarin nog moet worden nagegaan wat daar allemaal in zit. President Ronald Venetiaan en zijn regering zijn tevreden over het resultaat, omdat volgens hem de kans ook bestond dat de argumenten van Suriname niet valide werden bevonden en ons land niks kreeg. Het staatshoofd vraagt de samenleving om ook tevreden te zijn. De president sprak over ‘hebzucht’ die er niet mag zijn. Een gedachtegang die hem niet in dank wordt afgenomen door de oppositie en kennelijk ook niet door andere delen van de samenleving die de uitspraak van de arbitraire commissie nog tot zich moeten nemen.

Vanuit Guyana zegt de regering van president Bharrat Jagdeo dat ze de uitspraak respecteert en zal naleven. “President Jagdeo noted, in his statement, that ‘Guyana’s interests and objectives have been met by this award’,” schrijft de Guyanese ambassade in een persbericht. En dat is precies wat de Guyanezen wilden; bewijzen dat het gebied waaruit de Canadese oliemaatschappij CGX Oil in 2000 werd verjaagd – door de Surinaamse marine – aan Guyana toebehoort. De Surinaamse regering deed die uitspraken af als powerplay en stoerdoenerij, omdat Suriname een sterke case had.

Suriname was er wel van overtuigd dat het betwiste zeegebied hem toebehoorde, wat ook leefde bij Staatsolie, die wachtte op beslechting van het geschil om over te gaan tot olie-exploraties in dat gebied. Maar ook andere oliemaatschappijen stonden in de startblokken; de Canadese oliemaatschappij CGX Energy Inc., haar Spaanse rivaal Repsol-YPF en de Amerikaanse ExxonMobil, die door de Guyanezen geaccommodeerd zouden worden.

Zeven jaar later is sprake van een andere situatie. Of de uitspraak anders zou zijn bij een andere regering of bij een andere aanpak is niet te zeggen. Volgens ex-president Jules Wijdenbosch zou het anders zijn geweest met een nationale aanpak waarin deskundigen uit alle politieke organisaties in vertegenwoordigd waren. De huidige regering zou volgens hem een groepje hebben gekozen van getrouwen, met dit resultaat tot gevolg. Hoe het ook zij, de zaak is beslecht en er is geen beroep meer mogelijk. De regering zal een tijdje moeten aanhoren hoe slecht ze het heeft gedaan of hoe slap ze de zaak heeft aangepakt, maar zo zit een samenleving nu eenmaal in elkaar. Als je er vanaf het begin zeker van bent dat je gelijk hebt, dat ook zo promoot, en er ook van overtuigd betn dat de geschillencommissie in jouw voordeel zal beslissen, dan begrijpt zelfs een kind dat een andere uitspraak teleurstelling zal oproepen.

 


President Venetiaan: ‘Het volk moet tevreden zijn’
Geplaatst: 21/09/2007

Paramaribo - ‘Het volk moet tevreden zijn en de uitspraak van dit Tribunaal waaraan wij ons zelf hebben aangesloten, accepteren en respecteren. In elk geval moeten we een goed en tevreden gevoel hebben dat aan onduidelijkheid nu een einde is gekomen.’ Dit is de boodschap van president Ronald Venetiaan aan de Surinaamse bevolking na de uitspraak van het Internationaal Zeerecht Tribunaal.

In de uitspraak komt het erop neer dat Suriname geen aanspraak meer maakt op het zeebodemolieveld waarop tijdens kabinet-Wijdenbosch Guyana concessie had verleend aan een Canadese multinational (CGX). Deze multinational wilde olieboringen uitvoeren, maar de Surinaamse regering stak daar een stokje voor omdat wij van mening waren dat dat gebied Surinaams territorium was. President Venetiaan zei dat we verheugd moeten zijn dat aan onduidelijkheid eindelijk een eind is gekomen. We mogen ook niet hebzuchtig zijn, zegt het staatshoofd. ‘Wat uiteindelijk volgens afgesproken regels van een ander is, mag ons niet hebzuchtig maken. In elk geval is het zo dat, laat het gebied een olierijk gebied zijn, dan zal het zeker ook zo zijn dat het Surinaams deel, dat als betwist gebied genoemd is, ook olie zal hebben.

We accepteren de uitspraak en gaan ons niet met wrok opstellen’, zegt de president die aangeeft dat de boorput zich slechts op 8 mijl afstand van de grens bevindt. Het zou volgens hem best wel mogelijk kunnen zijn dat Surinaamse olie naar het gebied stroomt. Dat gebied zal daarom beschermd moeten worden. Deze internationale zaak heeft ons land meer dan US$ 8 miljoen gekost. Tenminste, dat zegt mr. Hans Lim A Po die deel uitmaakte van het juridisch team. Ook hij zegt dat we tevreden moeten zijn met de uitspraak.

Gregory Rijssen


DNA-voorzitter Somohardjo: ‘Ik wil toch ook niet de hele wereld hebben?
Geplaatst: 21/09/2007

Paramaribo -  ‘Ik wil land en volk feliciteren met het bereikte succes’, is de eerste reactie van DNA’s voorzitter Paul Somohardjo tegenover DBS. ‘Deze zaak is door het Internationale Arbitrage Tribunaal zo beslist. Wij moeten ons maar hiervoor buigen. Wij kunnen niet alles krijgen. Ik wil toch ook niet de hele wereld hebben?’, vraagt hij. Volgens hem moet Suriname blij zijn daar het land ten eerste niet meer zoveel miljoenen dollars als schadeclaim hoeft te betalen aan Guyana. ‘Ook hoeven wij niet in onzekerheid te leven, want voorheen was dat stuk gebied een betwistgebied, maar nu is de grens duidelijk getrokken en weten wij welk stuk ons toehoort en welk aan Guyana.’

Tenslotte dat ondanks dat het gebied waarin de boringen van enkele jaren geleden plaats hebben gehad aan de kant van Guyana ligt, Guyana niet zonder Suriname boringen kan plegen. ‘Guyana blijft toch afhankelijk van Suriname’, zegt hij tevreden. Volgens de uitspraak heeft geen van beide landen op alle punten die het bij het Arbitrage Tribunaal heeft bepleit, zijn zin gehad. Het Internationale Arbitrage Tribunaal heeft de precieze locatie van de zeegrens tussen Suriname en Guyana vastgesteld vanuit het eindpunt van de landgrens (het punt waar de landgrens eindigt en de zeegrens begint) tot aan de 12 mijl grens van de territoriale zee en vandaar uit tot de 200 zeemijl grens van de exclusieve economische zone en binnen diezelfde grens van het continentaal plateau.

Marijan Setrodikoro


Guyanese president Jagdeo: Guyana en Suriname zijn beide winnaars

Greg Sitaram, 21/09/2007 (de Ware Tijd)

GEORGETOWN/ GUYANA - Een stoïcijnse en ingetogen president Bharrat Jagdeo van Guyana heeft zijn volk gisteren in een televisietoespraak via de staatszender voorgehouden dat Guyana door het Arbitrage Tribunaal inzake de VN Conventie over de Rechten van de Zee integraal in het gelijk is gesteld op vrijwel alle twistpunten in het maritieme grensdispuut met Suriname.

Hij benadrukte tegenover zijn volk dat, hoewel zijn land als winnaar uit de bus is gekomen, hij geen triomfalistische houding zal aannemen. “Ik ga niet praten over winnaars en verliezers. Dat zou niet juist zijn, omdat zowel Guyana als Suriname winnaar is. Dit, omdat beide landen op een verantwoorde en vreedzame manier geparticipeerd hebben in dit historische proces, waaruit een algemeen maritieme grens is komen vast te staan. Hierdoor komt een langdurige bron van spanning te vervallen tussen onze twee grote naties,” sprak Jagdeo heel matig.

In zijn betoog, dat bijkans twintig minuten duurde, benadrukte hij dat het van eminent belang is dat beide partijen zich neerleggen bij de bevindingen van het VN tribunaal. Hij beklemtoonde dat beide landen nu op een vreedzame manier kunnen overgaan tot de exploratie en exploitatie van hun natuurlijke hulpbronnen die voorkomen in hun Exclusieve Economische Zone (EEZ). Jagdeo zei dat de uitspraak aanleiding moet zijn voor een goede samenwerking tussen Suriname en Guyana in hun streven naar economische ontwikkeling en hun relatie als goede buren. “Deze gedachte heb ik intussen medegedeeld aan president Ronald Venetiaan van Suriname.”

In zijn toespraak hield Jagdeo zijn volk voor dat alle vijf leden van het tribunaal het eens waren met de standpunten die Guyana innam. “De beslissing is in Guyana’s voordeel. Alle door Guyana gestelde doelen zijn behaald. Nu hebben we een definitieve en permanente maritieme grens met Suriname. Guyana beschouwt de aangewezen grens als eerlijk en rechtvaardig voor beide staten. Het tribunaal heeft in zijn beslissing alle door Guyana opgeworpen argumenten aanvaard. Nu mogen de oliemaatschappijen, aan wie Guyana toestemming had gegeven, rustig doorgaan met hun werkzaamheden.” Volgens de Guyanese president zal deze beslissing zowel Suriname als Guyana in de gelegenheid stellen om deze controverse achterwege te laten en samen te werken als goede buren.

Na het betoog van Jagdeo bleef het rustig in de straten van Guyana en was de sfeer vrij matig. De Ware Tijd had eerder uit gesprekken begrepen dat een eventuele overwinning uitbundig zou worden gevierd. Taxichauffeur Roy Singh en zijn vrouw zeggen dat ze de zege al hadden zien aankomen. Uit de gesprekken is merkbaar dat met dit resultaat en zijn gematigde houding Jagdeo politiek vrij goed heeft gescoord.-.

Bharat Jagdeo


GUYANA/SURINAME BORDER DISPUTE FINALLY SETTLED:

UN Tribunal ruling in Guyana’s favour -

(Guyana Chronicle, Sept 21 - 2007

Guyana now has undisputed title to the area where the CGX rig was exploring for oil before it was forcibly evicted by the Surinamese military forces.

“My fellow Guyanese - this has been a great day for Guyana. Now it remains for us to lay the foundation for a long future of harmonious relations and practical cooperation with our brothers and sisters in Suriname - to whom, on your behalf, I extend the hand of friendship” – PRESIDENT BHARRAT JAGDEO

PRESIDENT Bharrat Jagdeo yesterday announced that Guyana is “very pleased” with the judgment of the Guyana/Suriname border dispute by the United Nations International Tribunal on the Law of the Sea based in Hamburg.

The long-awaited and much-anticipated announcement of the decision on the Guyana/Suriname border dispute by the UN International Tribunal, was made public by President Jagdeo during an address to the nation yesterday afternoon.

“Guyana, which initiated this judicial process to settle once and for all any dispute over the maritime boundary with Suriname, is very pleased with the judgment. Guyana is particularly pleased that the Award was unanimous, with all five arbitrators signing on to it,” President Jagdeo declared.

According to the President, the Award, which is unanimous and legally binding, is in the interest of both our countries and the wider Caribbean and is one that “satisfies every one of Guyana’s objectives on all six of the core issues at the heart of the case”.

“When I say that on all these central issues Guyana’s interests and objectives are met, I do not mean to be triumphalist. That, in any event, would not be a proper posture for our country to adopt.”

“In fact, the Award is in the interest of both our countries and the wider Caribbean,” the Guyanese Head of State posited.

He also announced that the UN Tribunal has stated clearly that “Guyana now has undisputed title to the area” where the CGX rig was exploring for oil before it was forcibly evicted by the Surinamese military forces.

“In fact, that area lies a full 15 kilometres to the west of the boundary established by the Arbitral Tribunal, and is therefore well within Guyana’s waters,” Mr. Jagdeo said.

He noted, too, that the Tribunal’s Award is effective immediately, and Guyana looks forward to the prompt and successful resumption of petroleum exploration activities in these waters.

Following is the address to the nation by President Jagdeo yesterday afternoon on the award of the Guyana-Suriname Arbitral Tribunal.

“Fellow Guyanese – at precisely 4:00 p.m. (16:00 hours) Guyana time today, the Guyana-Suriname Arbitral Tribunal established under the United Nations Convention on the Law of the Sea made public its Final Award, which is unanimous and legally binding on both Parties.

After several thousand pages of written submissions contained in 13 printed volumes of ‘pleadings’; after scrutiny of literally hundreds of maps, old and new; after nearly three weeks of Oral Hearings last December, which followed earlier sessions in The Hague; after innumerable hours of analysing the law and the facts pertinent to the case - the Tribunal in its binding Award has defined the maritime boundary between Guyana and Suriname - as Guyana invited it to do three and a half years ago, when it initiated these arbitral proceedings under the United Nations Convention.

The Tribunal’s Award is contained in a volume of 167 pages, many of which are inevitably cast in highly technical, legal, geographic and cartographic terms, and it includes 5 maps.

“Guyana, which initiated this judicial process to settle once and for all any dispute over the maritime boundary with Suriname, is very pleased with the judgment. Guyana is particularly pleased that the Award was unanimous, with all five arbitrators signing on to it,” President Jagdeo declared.

The Award is very favourable to Guyana. In particular, all of Guyana's principal objectives have been achieved. Most notably, we now have a definitive and permanent maritime boundary with Suriname. Guyana regards that boundary as fair and equitable to both States.

The Award has taken Guyana's major arguments fully into account, and now allows Guyana's licensees to resume their petroleum exploration activities in the part of the sea that Guyana has claimed, out to a distance of 200 miles from the coast, in accordance with international law.

The resolution of this dispute, which is now final and binding on the parties, will allow Guyana and Suriname to put this controversy behind them, and to proceed to cooperate as good neighbours on a wide range of issues.

Now, let me try to explain all this briefly, in layman’s terms, and leave it to the members of our Legal Team to elaborate. They will be available to answer questions from the news media tomorrow afternoon (today).

There were six core issues in this case, and Guyana’s interests and objectives have been met in each.

They were - 1. To establish that the Rule of International Law, not the rule of force, holds sway in CARICOM waters; and more specifically in the maritime areas of Guyana and Suriname.

2. To draw the boundary between the maritime areas of Guyana and Suriname in a manner that would be binding on both countries for all time and acknowledged by the international community.

3. To confirm that the line of the boundary would be influenced, above all, by the principle of equidistance for which Guyana had long contended and for which Guyana’s national law provides.

4. To secure Guyana’s sovereignty to the resources of the sea-bed on its continental shelf on the basis of an internationally recognized maritime boundary.

5. To enable Guyana’s licensees to return to the offshore area where they were exploring for oil in June 2000, when they were forced at gunpoint by a Surinamese naval vessel to abandon their activities and evacuate the area.

6. To achieve all this in a manner which allows Guyana and Suriname to cooperate as good neighbours and CARICOM partners in the development of their countries.

When I say that on all these central issues Guyana’s interests and objectives are met, I do not mean to be triumphalist. That, in any event, would not be a proper posture for our country to adopt.

In fact, the Award is in the interest of both our countries and the wider Caribbean. Let me explain why the Award satisfies every one of Guyana’s objectives on all six of the core issues at the heart of the case.

As to Core Issue 1: (Upholding the rule of law ) Suriname’s action on June 3, 2000 in interrupting the activities of the oil rig CE Thornton effectively prevented any further exploratory work in that maritime area – by anyone.

It certainly set back Guyana’s economic development. If that action was left as the determinant of the status quo, there would have been irreparable damage to Guyana’s development.

Moreover, left unchallenged, it undermined the purposes of the UN Convention on the Law of the Sea of which both Guyana and Suriname (and most of the world’s countries) are signatories.

The Tribunal has found that the expulsion of the CGX oil rig by Suriname on June 3, 2000 (I quote) ‘constituted a threat of the use of force in breach of the Convention (on the Law of the Sea), the UN Charter, and general international law’ (end of quote).

The Tribunal’s Award has confirmed the rule of law in CARICOM’s maritime areas.

So, on Core Issue 1, Guyana has achieved its objectives. As to Core Issue 2: (Fixing a maritime boundary) Guyana’s resort to compulsory arbitration under the Law of the Sea Treaty came after extensive efforts to resolve this issue bilaterally.

Suriname did not want the maritime boundary to be established by the Tribunal despite the damage a continuing maritime dispute would cause. Suriname actually tried to prevent the Tribunal from reaching a conclusion on the merits of the case.

It did so by arguing that the Tribunal had no jurisdiction to fix the maritime boundary – a step which inevitably lengthened the period and increased the costs of the arbitral process.

Guyana’s Legal Team argued strenuously against this. In the end, Guyana succeeded. The Tribunal found that it had jurisdiction and has authoritatively established the maritime boundary between Guyana and Suriname. It has placed the matter beyond dispute.

So on Core Issue 2, Guyana has achieved its objectives. As to Core Issue 3: (Where the boundary is) From the time of the establishment of the International Regime on the Law of the Sea in the 1950s, Guyana has asserted its acceptance of the principle of equidistance – a technical term for a method of establishing an equitable maritime boundary between neighbouring states, by drawing a boundary line in the sea that is at all points equidistant from the coastlines of both States.

It is the most widely accepted method in the international community although there are variations in particularly complex coastlines.

In the case of Guyana and Suriname, whose coastlines are relatively regular, it produces a line that runs in a north-easterly direction from the coast; and Guyana has been guided by it consistently.

Suriname has argued for a boundary line that is more northerly; one that would therefore enlarge Suriname’s maritime area.

They argued that the boundary line between Guyana’s and Suriname’s territorial waters that was fixed in 1936 along a 10 degree North line for a distance of only 3 miles, because of considerations of the channel in the mouth of the Corentyne River, should be extended along the same 10 degree axis beyond the 3 mile limit previously agreed all the way to the 200-mile limit of the Exclusive Economic Zones claimed by both Guyana and Suriname.

The Tribunal has rejected this argument, and in the area beyond 3 miles from the shore it has drawn the boundary in a more north-easterly direction for the remaining 197 miles, as Guyana had requested, using the principle of equidistance as its basic guide. That principle was enshrined in the law of Guyana since 1977 – in our Maritime Boundaries Act; and has always guided our conduct.

So, on Core Issue 3, Guyana has achieved its objectives As to Core Issue 4: (Guyana’s sovereignty to the resources of the sea-bed). The UN Convention on the Law of the Sea establishes that, in its Exclusive Economic Zone and Continental Shelf as delimited under the Convention, Guyana has ‘sovereign rights’ of exploration and exploitation of the resources of the sea-bed and sub-soil of the Zone, and of the waters above them.

The Exclusive Economic Zone runs outwards from Guyana’s territorial sea up to a distance of 200 miles and is bounded on the lateral side with Suriname by the maritime boundary that the Tribunal has established.

Guyana’s sovereign rights to explore and exploit the hydrocarbon resources within the boundaries of the Exclusive Economic Zone and Continental Shelf, once contested by Suriname, are now settled on the basis of the Tribunal’s Award.

So, on Core Issue 4, Guyana has achieved its objectives. Core Issue 5: (Return of Guyana’s licensees to the disputed area.) The Tribunal’s Award has made it possible for CGX and other licensees to resume their petroleum exploration activities on Guyana’s side of the equidistance line, which as of today constitutes the definitive lawful and internationally recognised boundary between Guyana and Suriname.

The Tribunal has stated clearly that “Guyana now has undisputed title to the area” where the CGX rig was exploring for oil before it was forcibly evicted by the Surinamese military forces. In fact, that area lies a full 15 kilometres to the west of the boundary established by the Arbitral Tribunal, and is therefore well within Guyana’s waters.

The Tribunal’s Award is effective immediately, and Guyana looks forward to the prompt and successful resumption of petroleum exploration activities in these waters.

So on Core Issue 5, Guyana’s objectives have been achieved. Core Issue 6: (Guyana-Suriname relations going forward). As I explained when I announced the filing of Guyana’s Claim on February 25, 2004, Guyana saw the proceedings before the Tribunal ‘not as an adversarial process, but one designed to establish a sound basis for economic development in the maritime regions of both Suriname and Guyana’.

Throughout the proceedings, Guyana conducted itself in that manner, and now that they are ended we look to the future as a new era of cooperation with Suriname, both within CARICOM and bilaterally. Both Guyana and Suriname are pledged and obligated by international law to accept and respect the Tribunal’s Award.

I have already explained how satisfied Guyana is with the Award on every one of the Core Issues before the Tribunal. I have deliberately not spoken of ‘winners and losers’; that would not be appropriate, because in a very important sense both Guyana and Suriname are winners - for having participated responsibly and peacefully in this historic process, and for having emerged with a common maritime border that puts an end to this longstanding source of tension between our two great countries.

The great achievement of the Award is to open up before Guyana and Suriname the prospect of practical harmonious cooperation in their economic development and in their relations as good neighbours. I have already conveyed these sentiments to President Venetiaan.

So, on Core Issue 6, Guyana has achieved its objectives, and both Guyana and Suriname have prevailed. It remains for me to thank Guyana’s Legal Team whose members have worked with commitment and professionalism over the last three and a half years to make today’s result possible: to our Co-Agents Sir Shridath Ramphal, Mr. Paul Reichler of the Foley Hoag law firm in Washington, and Professor Payam Akhavan of McGill University in Montreal.

I also want to thank Professor Philippe Sands of University College, London and Professor Nico Schrijver of Leiden University in the Netherlands, and our Cartographic experts Dr. Galo Carrera and Mr. Scott Edmonds.

I commend, too, Guyana’s Ministry of Foreign Affairs, Minister Rudy Insanally and his officers who worked tirelessly in support of our Legal Team.

And special thanks are due to Guyana’s Licensee, CGX, for its patience and support over the years it has taken to see this matter through to today’s satisfying completion.

Finally, I offer the appreciation of the Government and people of Guyana to the Chairman of the Arbitral Tribunal, Judge Dolliver Nelson, and to each of the four other distinguished Members of the Tribunal, for the erudition and justice of their Award, and to the Secretariat of the Permanent Court of Arbitration in The Hague, for their professional, balanced and extremely efficient performance throughout these historic proceedings.

My fellow Guyanese - this has been a great day for Guyana. Now it remains for us to lay the foundation for a long future of harmonious relations and practical cooperation with our brothers and sisters in Suriname - to whom, on your behalf, I extend the hand of friendship.”

Tribunal award preserves 93% of CGX’s Corentyne Licence CGX Energy Inc in a statement following the UN Tribunal on the Law of the Sea decision on the Guyana/Suriname border dispute said it is pleased with this development and noted that the award preserves 93% of its Corentyne Licence.

“Looking forward, if an offshore discovery is made in either Guyana or Suriname, it could lead to many more throughout the basin. Significant employment, infrastrucuture and service sector opportuities willevolve to support the dynamic exploration and development will follow. The combined resources of both countries will be required to support the evolution of a new petroleum in the Guyana/Suriname basin,” CGX noted.

CGX holds an interest in four Production Sharing Licences from the Government of Guyana, covering 8.7 million acres onshore.

Other companies holding licences in the area of overlapping border claims are Maxus Guyana Ltd, a subsidiary of Repsol YPF and Esso Exploration and Production Guyana Ltd.


Oppositie overweegt acties tegen regering

Ivan Cairo, 21/09/2007

Paramaribo - Zwaar ontevreden over de uitkomst van het zeegrensgeschil met Guyana overweegt de gezamenlijke oppositie stappen tegen de regering. Al direct na de comité-generaal gisteren was de grafstemming bij de oppositie te merken. NDP-leider Desi Bouterse typeerde de uitleg van de regering als het willen blij maken van de samenleving met een dooie mus. Ex-president Jules Wijdenbosch schuimbekte van woede, omdat de regering deze zaak niet nationaal heeft aangepakt en zo de belangen van het land heeft geschaad.

Gisteravond laat kwam de gezamenlijke oppositie met een gemeenschappelijke verklaring waarin acties worden aangekondigd. “We zijn in de startblokken”, zei NDP-topper Henk Herrenberg aan de Ware Tijd. Wat te gebeuren staat, wilde hij niet kwijt. In de verklaring wordt de uitspraak van het Arbitrage Tribunaal getypeerd als “nadelig” voor land en volk. “Een onherroepelijke uitspraak die eeuwigdurend is en enorme ontwikkelingsmogelijkheden aan ons volk heeft ontnomen.” Het debacle wordt volledig op conto van president Ronald Venetiaan en de regering geschreven. Het staatshoofd zou er systematisch voor hebben gezorgd, dat “deze nationale zaak slechts binnen zijn eigen gezelschap gehouden werd”, wordt hem verweten. Doordat andere deskundige Surinamers zijn uitgesloten een bijdrage te leveren, wordt de natie geconfronteerd met “deze rampzalige uitspraak van dit internationale tribunaal”, stelt de oppositie zwartgallig. De oppositie zegt vanaf dit moment in beraad te zijn over te nemen stappen om te voorkomen dat de regering “nog verder gaat met het verkwanselen van de belangen” van het land en met het verder verarmen van de bevolking.-.

 


Boorplek CGX geen deel van Surinaams territoir

PARAMARIBO, 21 sep – Het gebied waar het boorplatform van het Canadese CGX uit is verjaagd in 2000, valt buiten Surinaams territoir. Dit heeft het internationale arbitrageteam beslist in het maritiem dispuut met Guyana. President Venetiaan vindt dat Suriname desondanks tevreden mag zijn.

De uitslag maakt een eind aan decennialange onzekerheid. “Suriname is verheugd dat het dispuut nu definitief is opgelost”, zei Venetiaan tijdens een persconferentie. Bovendien heeft Guyana als eiser zijn zin niet gehad, omdat een veel groter gebied geclaimd werd. Het gehele gebied voor de kust van beide buurlanden is in tweeën gedeeld door een tiengradenlijn.

Die loopt tot twaalf mijl in zee. Guyana had een lijn van drieënveertig graden geëist dat nu grotendeels Suriname toebehoort. “Het mag dan zo zijn dat de CGX-locatie niet aan de Surinaamse zijde ligt, maar het scheelt maar acht graden. Bepaalde delen van de concessie  zitten aan Surinaamse zijde. Het wordt dus nog hard onderhandelen voor Guyana”, aldus Venetiaan.

Wie teleurgesteld is, is dat onterecht. “Het boorgat is aan Guyanese zijde, het is een olierijk gebied, dat vroeger betwist was, ons deel zal ook wel aardolie hebben. Of het volk tevreden mag zijn of niet, hangt af van de verwachtingen, of die reëel waren of vals. Er is in elk geval nu duidelijkheid.” Bovendien is de door Guyana ingediende schadeclaim afgewezen.

Georgetown eiste vierendertig miljoen dollar als compensatie voor schade als gevolg van het verjagen van het boorplatform. Ook heeft het tribunaal bevestigd dat de Corantijnrivier over de hele breedte Suriname toebehoort. “Het arbitrageteam heeft de soevereiniteit van Suriname over de gehele rivier bevestigd. Dit geeft de ruimte om de scheepvaart in en uit de Corantijn te controleren”, zegt Venetiaan.

Bron:Waterkant


Maritieme grensruzie Suriname Guyana opgelost

Paramaribo - Het grensgeschil tussen Suriname en Guyana is beslecht.Een arbitragehof van de Verenigde Naties heeft de maritieme grens tussen de landen vastgesteld.

Een gebied in de Atlantische Oceaan is verdeeld tussen de landen.Guyana krijgt ruim 33.000 vierkante kilometer,het hof wees Suriname bijna 18.000 km2 toe.In de bodem zit veel olie,verwacht wordt dat beide landen daarvan profiteren.Ook is bevestigd dat de grensrivier de Corantijn bij Suriname hoort. President Venetiaan van Suriname en de Guyanese president Jagdeo accepteren het besluit en zijn blij dat de slepende kwestie nu is afgehandeld.


CGX brengt geavanceerd schip in maritieme zone

20/09/2007

PARAMARIBO/GEORGETOWN - Ongeveer zeven jaar nadat de Luchtmacht en Marine van het Nationaal Leger de Canadese Multinational, CGX Oil, uit de Surinaamse maritieme wateren verjoeg, treft de maatschappij voorbereidingen om terug te keren naar het gebied. De eerste actie die de maatschappij zal ondernemen, nadat de beide regeringen de uitspraak van het maritiem tribunaal vandaag bekend maken, is om geavanceerd seismisch onderzoek te laten plegen in bedoeld bassin. Dit meldt het Guyanees dagblad Stabroeknews.

De Guyanese regering heeft meerdere malen kenbaar gemaakt dat het voor Guyana en de oliemaatschappijen die concessies hebben gekregen in zijn wateren, slechts wachten is op de uitspraak van het Inter-Amerikaans Tribunaal voor Maritiem Geschillen (ITLOS). Zelfs maanden voordat ITLOS uitspraak zou doen, propageerde de Guyanese overheid dat zijn case tegen Suriname een gewonnen zaak is. Onder andere CGX is toen gevraagd om zich alvast klaar te houden om het werk in de maritieme zone voort te zetten.

CGX Chief Executive Officier (CEO), Kerry Sully, zegt tegenover Stabroeknews dat de eerste handeling van zijn maatschappij na bekendmaking van de beslissing van het tribunaal, vandaag, is om een speciaal tweedimensionaal schip te contracteren. Het moet data over het Suriname/Guyana Bassin optimaliseren.

 In 1999 had CGX al een proefgat geboord op een punt, ‘Eagle Target’ genaamd, op basis van verzamelde data. “Sindsdien is seismisch onderzoek geavanceerder geworden. “Wij hebben onze data en geïdentificeerde boorpunten nagekeken volgens de nieuwe technologie, en hebben besloten dat wij nader seismisch onderzoek moeten plegen. Tegenover de Guyanese regering beweert CGX dat er een 20 tot 25 procent kans bestaat dat elke bron die geboord wordt succesvol zal zijn. Naast CGX, bezit ook de Spaanse maatschappij Repsol YPF een concessie in het Suriname/Guyana Bassin. Die is verleend door Guyana.-.


CGX Energy Inc. bereidt vervolg boringen voor
Geplaatst: 20/09/2007 (Dagblad Suriname)

Nickerie -  De Canadese oliemaatschappij CGX Energy Inc. is vastberaden om binnenkort een seismisch schip in te zetten om het 2D seismisch programma dat in 1999 gestart was, te gaan continueren. CGX topman Kerry Sully gaf aan dat de boringen gedaan in het Eaglegebied, veelbelovend zijn. Zij blijven optimistisch gestemd op het potentieel van de Guyana Suriname bassin. Ook CGX Vice-president Warren Workman is positief over dit gebied. Volgens hem is de kans op succes vrij groot.

Workman benadrukt dat er een reusachtige hoeveelheid olieveld moet voorkomen in het zogenaamde Suriname-Maracaibo bassin in het Noordwesten van Venezuela en dat het Guyana-Suriname bassin een zeer goed potentieel blijkt te hebben. In 1999, voltooide CGX een uitgebreid 2-D seismisch onderzoek, waarin zij twee miljoen Amerikaanse dollars hebben gestopt. Het Spaanse Repsol YPF is bereid om U$ 65 miljoen dollars te investeren aan onderzoek naar olie voor de kust van Guyana nadat de UN Arbitration Tribunal haar officiële uitspraak heeft gedaan. Sedert de Guyanese overheid in 2004 het geschil heeft gesleept naar de Internationale Rechtbank in Hamburg, Duitsland, is de verdere ontwikkeling van het betwist gebied, het Guyana-Suriname bassin geblokkeerd in afwachting van het officieel besluit.
Danny Jibodh


Defensie alert na uitspraak maritiem dispuut

Ivan Cairo, DWT - 20/09/2007

Paramaribo - Reikhalzend kijkt de bevolking vandaag uit naar de uitspraak van het arbitragehof in het maritieme dispuut tussen Suriname en Guyana. Het leger is in ieder geval alert op eventuele onacceptabele handelingen van het Guyanese leger. Dat liet defensieminister Ivan Fernald gisteren doorschemeren in gesprek met journalisten. De minister gaat er niet vanuit dat Guyana zich niet zal houden aan de uitspraak van het hof, maar Defensie houdt rekening met “alle mogelijke scenario’s”. Hij waarschuwt daarom dat “we onder alle omstandigheden alert moeten blijven”. Het Nationaal Leger zal in elk geval “met vlagvertoon” zijn aanwezigheid laten blijken op Surinames grondgebied.

De regering beschikt onder embargo al enkele dagen over de uitspraak en had tot gisteren nog contact met het Arbitrage Tribunaal, verneemt de krant. Zowel Guyana als Suriname kon om eventuele verduidelijking vragen. Vandaag informeert president Ronald Venetiaan de regering en komen regering en parlement achter gesloten deuren bijeen, waarbij het staatshoofd de volksvertegenwoordiging zal informeren. Om 5 uur ‘s middags worden pers en samenleving ingelicht.

 Ofschoon de inhoud van de uitspraak nog niet bekend is gemaakt, lijkt deze niet volledig in Surinames voordeel uit te vallen. Bronnen dichtbij de regering typeerden de sfeer in het kabinet als “niet slecht”, zonder verder details te verschaffen. In Guyana waren de geluiden ietwat optimistischer. Guyana’s minister van Buitenlandse Zaken Rudy Insanally deed voorzichtige uitspraken in de Guyanese pers, zonder veel los te laten. Hij prees wel het juridisch team omdat deze een goede job heeft gedaan. “Ik wil niets zeggen over de uitkomst van de zaak, maar ik kan wel stellen dat onze advocaten een fantastische job hebben gedaan. We hadden een heel heel goede case”, zei hij veelbetekenend aan de krant Guyana Chronicle.

Het tribunaal doet over twee zaken een uitspraak: de bevoegdheid om de door Georgetown gelegde claim aan te horen en een uitspraak over de eis van Guyana om de maritieme grens definitief vast te stellen. Bij de verdediging van zijn case in december 2006 in Washington heeft Suriname vooral de jurisdictie van het tribunaal om zich over de klacht te buigen, aangevochten.-.


Arbitrair Hof velt vonnis in maritiem geschil

Greg Sitaram, 19/09/2007

Paramaribo - Het scheidsgerecht onder annex 7 van de Verenigde Naties inzake de United Nation Convention on the Laws of the Sea (UNCLOS) heeft inmiddels uitspraak gedaan in het maritiem geschil tussen Suriname en Guyana. Dit na een proces van bijkans vier jaar. Ofschoon de regering van beide landen al inzage hebben gekregen in het vonnis en dus kennis dragen van de beslissing, mogen ze dit van het Hof niet bekendmaken. Donderdag zullen de landen, gelijktijdig met het Hof, de beslissing openbaar maken. President Ronald Venetiaan doet dat om 5 uur ‘s middags via een persconferentie. Daarvoor informeert hij apart de Raad van Ministers en het parlement in Comité Generaal.

In correspondentie met de Ware Tijd verduidelijkt Julia Ritter, press officer van de International Tribunal for the Laws of the Sea, dat het maritiem geschil tussen Suriname en Guyana niet bij de International Tribunal of the Laws of the Sea, ITLOS, is gedeponeerd, maar bij een Arbitrair Hof van de Verenigde Naties (VN). In dit Hof heeft zitting genomen H.E. mr. Dolliver Nelson (als president), professor Thomas Frank, professor Hans Smit, professor Ivan Shearer en dr. Kamal Hossain. Het is de Ware Tijd niet gelukt in contact te treden met mr. Hans Lim A Po, co-agent van Suriname in dit maritiem geschil, voor meer informatie. Volgens zijn secretariaat was hij in een bespreking over de resultaat van het maritiem geschil. De beslissing van het Arbitraire Hof is het gevolg van het initiatief dat Guyana in 2003 ondernam om bij de Verenigde Naties zijn recht te zoeken. Aanleiding hiertoe is geweest de verwijdering van een olieboorplatform van CGX door Surinaamse militaire patrouilleboten in juni 2001. Nadat onderlinge besprekingen en een Caricom-interventie waren mislukt, stapte Guyana uit onvrede naar de VN. Behalve CGX wachten ook andere oliemaatschappijen waaronder de Spaanse Repsol en de Amerikaanse Exxon Mobil op de uitspraak van het Hof.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-09-2007


Terugblik 2006 Oplossing zeegrens tussen Barbados en Trinidad & Tobago

21/09/2007 (De Ware Tijd)

Aan het maritiem grensgeschil tussen de buureilandstaten Barbados en Trinidad & Tobago is met de uitspraak van een internationaal arbitragetribunaal een einde te komen. Op 11 april 2006 deed een arbitragetribunaal uitspraak over de afbakening van de zeegrens tussen de twee landen. Deze arbitrage betrof, evenals de lopende arbitrage over de zeegrens tussen Suriname en Guyana, een vaststelling van de rechten van Barbados en Trinidad en Tobago onder het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee. Dit laatste maakt de uitspraak in de zaak tussen Barbados en Trinidad en Tobago van bijzonder belang voor Suriname.

De uitspraak bevestigt de eerdere rechtspraak van het Internationaal Gerechtshof en arbitragetribunalen. De afbakening van zeegrenzen dient een billijk resultaat op te leveren en het uitgangspunt hierbij is met name een vergelijking van de kusten van de betrokken staten. Op basis van deze afwegingen is het arbitragetribunaal tot een unanieme uitspraak gekomen die een middenweg vormt tussen de aanspraken van Barbados en Trinidad & Tobago. De uitspraak stelt de grens van het continentaal plateau en de exclusieve economische zone tussen Barbados en Trinidad en Tobago definitief vast. Beide landen hebben naar buiten toe doen overkomen als of ze hebben gezegevierd. Dat is overigens niet ongebruikelijk na dergelijke beslissingen. Het arbitragetribunaal in deze zaak bestond uit vijf eminentie juristen. De voorzitter was Stephen Schwebel (VS), een voormalig voorzitter van het Internationale Gerechtshof. De andere leden van het tribunaal, Ian Brownlie (Groot-Brittannie), Vaughan Lowe (Groot-Brittannie), Fransisco Orrego Vicuña (Chili) en Sir Arthur Watts (Groot-Brittannie) hebben allen hun sporen verdiend in internationale geschillenbeslechting. Hetzelfde kan overigens gezegd worden van het arbitragetribunaal dat de zaak tussen Suriname en Guyana behandelt. De voorzitter van dat tribunaal was Dolliver Nelson (Grenada), rechter en voormalig voorzitter van het Internationale Tribunaal voor het Recht van de Zee te Hamburg. De andere leden waren Tom Franck (VS), Kamal Hossain (Bangladesh), Ivan Shearer (Australië) en Hans Smits (VS). Uit de uitspraak blijkt, dat het arbitragetribunaal in de zaak tussen Barbados en Trinidad & Tobago bij de vaststelling van de zeegrens een onderscheid maakt tussen drie gebieden. In het meest westelijke gebied dat afgebakend diende te worden, claimde Trinidad & Tobago dat de grens gevormd werd door de middellijn. Een dergelijke lijn die ook wel wordt aangeduid als de equidistantielijn, ligt op gelijke afstand van de kusten van twee staten. Barbados meende echter dat er relevante omstandigheden waren die het rechtvaardigden een andere lijn te gebruiken. Dit betrof met name de activiteiten van vissers uit Barbados ten zuiden van de equidistantielijn. Barbados claimde dat de grens op 12 zeemijl uit de kust van Trinidad & Tobago diende te liggen (het gearceerde gebied ten noorden van Trinidad en Tobago op de kaart). In het middelste gedeelte van het gebied dat afgebakend diende te worden waren beide partijen het er over eens dat de middellijn de grenslijn zou kunnen vormen. Wat betreft het oostelijke gedeelte stelde Barbados zich op het standpunt dat de middellijn een rechtvaardige grens opleverde. Trinidad & Tobago claimde dat de grens in dit gebied aanzienlijk ten noorden van deze lijn diende te liggen (de twee gearceerde gebieden ten oosten van punt 6 op het bijgevoegde kaartje). Trinidad & Tobago wees er onder andere op dat zijn kust die relevant was voor dit gebied aanzienlijk langer was dan die van Barbados. Daarnaast wees Trinidad & Tobago er onder meer op dat de opsporing van olie en gas ten noorden van de middellijn met goedvinden van Trinidad & Tobago had plaatsgevonden.-.


Guyana/Suriname border dispute UN Tribunal decision expected at 20 september

Foreign Minister Dr. Rudy Insanally
By Mark Ramotar (Guyana Chronicles, Sep 20 , 2007)

THE United Nations International Tribunal on the Law of the Sea based in Hamburg is expected to pronounce on the Guyana/Suriname border dispute tomorrow, Foreign Minister Dr Rudy Insanally announced yesterday. It was anticipated that the long-awaited and much-anticipated decision would have been given during the first quarter or thereabout of this year, but due to some practical procedural matters which had to be finalised, there has been some delay in bringing conclusion to the matter.

Speaking with this newspaper on the issue, Mr. Insanally disclosed that the decision is “very imminent” and will be announced “within a week”.

“I don’t want to comment on the outcome of the case but I can say that our lawyers did a fantastic job…we had a very, very good case,” Insanally assured.

His Ministry, a few hours later, issued a statement saying it has been informed by the Permanent Court of Arbitration, which is the Registry of the Tribunal requested to delimit definitively the boundary between Guyana and Suriname, and that the award of the Tribunal will be made public by tomorrow.

According to the Foreign Ministry, the announcement will be made public by 16:00 h tomorrow.

The Guyanese Foreign Minister in an exclusive interview with the Guyana Chronicle a few weeks ago, urged that caution and patience be exercised, noting that the decision and its announcement lies solely in the hands of the UN Tribunal on the Law of the Sea.

“We have to be very patient. It’s not something we can rush…justice takes time and right now it’s all up to the UN Tribunal. Everything is in their hands,” the Foreign Minister told the Guyana Chronicle.

According to him, the matter has already been resolved and it is just a matter of the Tribunal now announcing its decision.

GUYANA/SURINAME MARITIME DISPUTE: Suriname laid claim to a section of Guyana’s territorial sea, contending that the boundary on the continental shelf and the sea lies along a line originating at a point in Number 61 Village on the left bank of the Corentyne River and bearing 10 degrees East of true North.

Guyana, in disagreement with that claim, initiated the arbitral proceedings against Suriname in February 2004, in accordance with the UN International Convention on the Law of the Sea.

The border row between the two countries escalated in June 2000, when Suriname gunboats blocked the Canadian oil company, CGX Energy Inc, from drilling for oil in its concession off the Guyana shore.

Failed diplomatic efforts, by Guyana and the Caribbean Community (CARICOM), to resolve the problem led to Guyana resorting to the international tribunal.

The tribunal had to make a ruling on two issues: 1. Whether it has jurisdiction in the matter, as Suriname argued that it did not.

2. To make an award with respect to the maritime boundary dispute.

President Jagdeo, in an address to the nation on February 25, 2004, announced that on the previous day, Guyana had initiated proceedings under the UN Convention on the Law of the Sea in relation to the maritime areas of Guyana and Suriname.

He explained at a news conference in December last year, that the purpose of those proceedings was to obtain a definitive ruling on the delimitation of the maritime spaces – a binding determination of the boundary between Guyana and Suriname of the territorial sea, the exclusive economic zone and the continental shelf.

“In short, to settle with finality the boundary between the off-shore areas of Guyana and Suriname,” President Jagdeo told reporters.

In taking this action, he said Guyana sought to bring to an end the differences between the two neighbouring countries over the maritime boundary, differences which have undermined efforts to develop the resources associated with those off-shore areas and a deprivation which already poor countries cannot afford.

Fortunately, he said, the UN Convention on the Law of the Sea, which the international community has agreed on in happier times of global cooperation, offered a path to the resolution of “such wasteful disagreements”.

Guyana had a particular respect for this convention, Mr. Jagdeo said, pointing out that after more than a decade of international negotiation, it was finally concluded in the Caribbean at Montego Bay, Jamaica in 1982.

He noted that it was Guyana’s ratification of it – the 60th ratification - which brought the convention into force.

But Guyana’s respect for the convention went deeper, Mr. Jagdeo said.

“After centuries in which the use of force held sway in the world’s seas and oceans, and nowhere more so than here in the Caribbean, the 1982 Convention inaugurated a regime of law and order for the governance of the world’s maritime areas.”

“One element of that regime for the peaceful use of those areas is the arrangement it made for settlement of disputes between parties to the convention – as both Guyana and Suriname are,” the President posited.

“It is these provisions that Guyana invoked to unlock the potential of the seas beyond our shores which differences with Suriname have placed in jeopardy,” President Jagdeo told reporters.

ARBITRATION PANEL

Alluding to the fact that it has been more than three years since Guyana initiated these proceedings, President Jagdeo said this “long time” has been a time of considerable activity on both sides.

First came the constitution of the Tribunal by agreement between Guyana and Suriname and Mr. Jagdeo said Guyana was fortunate to have secured the services of very eminent international arbitrators.

The panel is presided over by Dr Dolliver Nelson of Grenada, the former President of the Standing International Tribunal on the Law of the Sea. Dr Kamal Hussain of Bangladesh and Professor Ivan Shearer of Australia – both outstanding international lawyers with special expertise in Law of the Sea matters, are the other two arbitrators nominated by the parties separately.

President Jagdeo said in Guyana’s case, this was done by the distinguished international lawyer Professor Thomas Frank and in Suriname’s by Dr. Hans Smith.

“Altogether, Guyana feels privileged to have so eminent and erudite an international tribunal to decide the important matters Guyana has placed before them,” he said.

At that December 5, 2006 news conference, the President repeated the urgings he made to the Guyanese people during his February 2004 address to the nation, when he said: “Despite our differences in other matters, the political parties of this country have always been united in matters affecting Guyana’s territorial integrity…Today let us go forward in unity as one people, one nation with one destiny in affirming our resolve to stand together in defence of our territorial integrity under law – under the law of Guyana, under the law of nations.”

“To you, my fellow Guyanese, I appeal for your mature understanding of our actions. We must settle this urgent matter of our maritime boundary with Suriname with firmness but with dignity, so that both people can go forward in friendship with enhanced prospects of development,” he added.

“I repeat those urgings now so that generations to come will look back on this time with satisfaction in the course we took together under law, in protection and development of our national patrimony,” he said.

The hearing on the Guyana/Suriname border dispute began in Washington, D.C., in December last year when oral pleadings by both countries over their respective maritime boundaries were presented before the UN International Arbitral Tribunal on the Law of the Sea.

Guyana’s legal team that pursued its case at the Tribunal was spearheaded by Sir Shridath Ramphal, a former Foreign Minister; and also comprised Mr. Paul Reichler of the Washington law firm of Foley Hoag and Dr Payam Akhavan of Yale Law School.

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics