Nickerie.Net, vrijdag 21 september 2007


'Dollar minder aantrekkelijk, euro wordt nieuwe wereldmunt'

 Han Koch

De euro is gisteren voor het eerst sinds de introductie in 1999 door de grens van 1,40 dollar gebroken. Economen, onder wie Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz zien de dollar nog verder wegzakken. De daling van de dollar wordt deels veroorzaakt door de recente renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank. Dat maakt de munt minder aantrekkelijk.

Joseph StiglitzJoseph Stiglitz

Veel analisten hebben 1,40 dollar altijd beschouwd als hét moment waarop de euro een echte rol gaat spelen als reservemunt in de wereld. Een rol die nu exclusief door de dollar wordt vervuld. Volgens Joseph Stiglitz, voormalig chef-econoom van de Wereldbank en Nobelprijswinnaar (economie), denken overal ter wereld presidenten van centrale banken na over het dumpen van de dollar ten gunste van andere munten. „Ik kan geen namen noemen, maar ik weet dat zeker kleine centrale banken dollartegoeden verkleinen’’, sprak Stiglitz tijdens een kort bezoek aan Nederland. Kleine centrale banken kunnen volgens Stiglitz makkelijker hun reserves van samenstelling laten veranderen. Als grote banken met grote porties tegelijk de dollar de deur uitdoen, erodeert hun bezit sterk. De dollarkoers gaat dan nog rapper onderuit.

Stiglitz ziet ook een politiek verband. „Als in eigen land president Bush nog maar door vijf procent als de ideale legerleider wordt gezien, dan moet je niet verbaasd opkijken dat het vertrouwen in hem elders in de wereld ook laag is.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

20-09-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics