Nickerie.Net, zondag 23 september 2007


President Bharrat Jagdeo: ‘Hand van vriendschap naar Suriname blijft uitgestrekt’
Geplaatst: 22/09/2007

Georgetown -  Voor president Bharrat Jagdeo van Guyana blijft de vriendschap met Suriname van eminent belang. Hij zegt te gaan voor een lange en harmonische relatie en praktische samenwerking met buurland Suriname. Het heeft voor zowel Guyana als Suriname een paar jaar geduurd om hun maritieme kwestie eindelijk op te lossen nadat de spanningen in juni 2000 waren gestegen toen Suriname het booreiland van CGX had verdreven. Vele besprekingen in Trinidad & Tobago, en CARICOM -verband mislukten om deze voor beide landen belangrijke kwestie op te lossen. Ook een bespreking tussen beide staatshoofden om het maritieme gebied samen te exploreren liep op niets uit.

De diplomatieke spanningen stegen ten top waarop Guyana deze hele kwestie verder heeft gedeponeerd naar de Verenigde Naties. Ondanks de verdeling die voor een groot deel Guyana ten voordele is gevallen, zei Jagdeo diplomatisch dat er geen echte winnaars en verliezers zijn. President Bharrat Jagdeo was in vergelijking met het Surinaamse staatshoofd exact op tijd op de Guyanese media om zijn volk te informeren wat het Tribunaal had besloten, terwijl het Surinaamse staatshoofd meer dan een kwartier later in beeld verscheen. In zijn “live” televisie toespraak via NCN televisie donderdag sprak Jagdeo zijn volk toe met o.a. de woorden: ““This has been a great day for Guyana.

Now it remains for us to lay the foundation for a long future of harmonious relations and practical cooperation with our brothers and sisters in Suriname to whom, on your behalf, I extend the hand of friendship.” Jagdeo zei ook blij te zijn met het team van specialisten dat enorm goed werk heeft verricht voor land en volk.
Andere letterlijke woorden van Jagdeo’s toespraak aan het begin die het volk alvast het overwinningsgevoel gaf waren: “…all of Guyana's principal objectives have been achieved. Met deze beslissing van het Arbitrage Tribunaal is het geschil over de vaststelling van de maritieme grens tussen Guyana en Suriname helemaal opgelost.


Danny Jibodh

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics