Nickerie.Net, zondag 23 september 2007


Zogenaamde lening aan padieboeren was een subsidie
Geplaatst: 22/09/2007

Nickerie -  De lening die aan de padieboeren in 2003 door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, LVV, is verstrekt, betrof een subsidie. Zulks heeft de Surinaamse Padieboeren Associatie, SPBA, onlangs middels een persbericht laten weten. ‘De regering heeft in 2003 onder zware politieke druk van de leider van een der regeringspartijen aan de padieboeren vanwege de plotseling sterk gedaalde wereldmarktprijzen voor rijst, een zogenaamde lening van vijf miljard Surinaamse guldens verstrekt om het hoofd boven water te kunnen houden.

Een zogenaamde lening want het mocht geen subsidie heten. Dat is een zeer vies woord, behalve wanneer het gaat om het geven van belastingvoordelen aan multinationals in de mijnbouwsector. En het is onbehoorlijk om van tijd tot tijd van regeringsmensen te moeten horen dat onze boeren die lening nooit hebben terugbetaald. Het was een subsidie’, staat duidelijk vermeld in het persbericht.’ Aan het begin van 2003 hebben rijstboeren in totaal 5 miljard, toentertijd Surinaamse gulden cash in ontvangst gekregen ter investering in de rijstsector, die zij op langere termijn dienden terug te betalen aan de staat. In die periode verkeerden de boeren namelijk in vrij ernstige financiële problemen.

 Een delegatie bestaande uit onder andere, de toenmalige minister van Landbouw Veeteelt en Visserij, Geetapersad Gangaram Panday was naar het rijstdistrict getogen voor overhandiging van het geld. ‘Men was letterlijk met grote zakken geld naar het district vertrokken om die te overhandigen,’ wisten personen te vertellen aan DBS die dit geval van dichtbij hebben meegemaakt. Echter, geconstateerd mag worden dat tot heden, vier jaren verder, geen enkele boer dit geld heeft terugbetaald. Slechts de kleine boeren zijn in aanmerking gekomen voor deze lening. Echter, nu blijven de padieboeren erop beuken dat het hierbij niet om een lening, maar om een subsidie ging. Ook gelet op het feit dat het geld niet via een bankinstelling is gesubsidieerd, maar men letterlijk stapels geld cash in handen heeft ontvangen. Volgens de boeren zijn er hierbij ook geen schriftelijke overeenkomsten getekend. Of zij dit bedrag alsnog moeten terugbetalen, blijft een grote vraag.

Asha Bhagwat

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics