Nickerie.Net, vrijdag 28 september 2007


Suriname minder corrupt

Fenny Zandgrond, 27/09/2007

Paramaribo - Suriname is op de internationale Corruption Perception Index van corruptiewaakhond Transparency International (TI) dit jaar geklommen van de 90ste naar de 72ste plaats. TI complimenteert het land dan ook als een van de landen met de meeste vorderingen op dit vlak. Het land is even niet-corrupt als China, Marokko, India, Mexico, Peru en Brazilië. Van de Amerika’s (32 landen) is Suriname evenwel als dertiende genomineerd, op dit gebied minder erg dan onder meer Guyana, Trinidad & Tobago, Brazilië en Mexico.

TI collecteert haar informatie van lokale deskundigen en zakenlieden als ook externe experts die twee jaar lang de frequentie en omvang van smeergelden bij de overheid en het bedrijfsleven evalueren. Nederland bezet op de internationale lijst van 180 landen, de zevende plaats op de lijst en buurland Guyana de 123ste. Minst corrupt is Nieuw Zeeland, terwijl Haďti, Iraq, Somalia en Myanmar onderaan als de corruptsten hangen.

Opmerkelijk in de publicatie van deze index gisteren is de uitspraak van de TI vice-president, Akere Muna: “Kritiek van rijke landen over corruptie in de arme, is weinig geloofwaardig daar hun financiële instituten zitten op de weelde van gestolen geld van de meest arme mensen in de wereld.” Hij geeft aan dat corruptie door hoge overheidsfunctionarissen in arme landen een internationale dimensie heeft.

Tjuku’s, zoals dat in Suriname heet, worden meestal betaald door multinationals uit rijke landen. “Het kan niet langer geaccepteerd worden dat deze bedrijven betaling van smeergelden zien als een legale ondernemingsstrategie in exportlanden.” Het advies van de TI-topper is dat ontwikkelingslanden de hen toegeschoven hulpmiddelen inzetten voor het versterken van hun overheidsinstituten, die nog eens bekrachtigd worden door nationale wetgeving en ontwikkelingssstrategieen. Corruptiebestrijding moet integraal deel uitmaken en de verantwoordelijk zijn van armoedebestrijdingsprogramma's. Ook het rechtssysteem moet onafhankelijk blijven en vrij zijn van politieke invloeden. De immuniteit van rechters moet worden gelimiteerd en een gedragscode voor juristen zal bijdragen aan de geloofwaardigheid van het systeem. Muna benadrukt dat een capabele rechterlijke macht essentieel is voor ontwikkelingslanden om de roep om assistentie bij het terughalen van gestolen bezittingen terug te halen.-.

De lijst van Transparency International begint met de minst corrupte landen (1) en eindigt met de ergste gevallen (32).-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

27-09-2007

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2007. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics